Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc. )'inde tuzluluk stresinin biyokimyasal ve histolojik düzeyde incelenmesi
Investigation on the effect of salinity on biochemical and hidtological parameters of Satsuma mandarins (Citrus unshiu Marc. )
  1. Tez No: 134643
  2. Yazar: KAMER BETÜL MEYVACI ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Satsuma mandarin (C. unshiu Marc), stress, salinity, proline, organic acids, sugars, leaf anatomy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
ÖZET SATSUMA MANDARİ (Citrus unshiu Marc.)' NİNDE TUZLULUK STRESİNİN BİYOKİMYASAL VE HİSTOLOJİK DÜZEYDE İNCELENMESİ Meyvacı, Kamer Betül Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uygun Aksoy Nisan, 2003, 261 Sayfa 1999-2000 yıllarında yürütülen çalışmanın amacı, Satsuma mandarini (C. unshiu Marc.) yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Ege Bölgesi'nde çeşitli nedenlerle meydana gelen tuzluğunun, Satsuma mandarininde sebep olduğu zararlı etkileri ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın yürütüldüğü her iki yılda da tuzluluğun biyokimyasal ve anatomik etkileri yaprak ve meyve bazında incelenmiştir. Bu amaçla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait bahçede kurulan Üç yapraklı ve Troyer citrange anacı üzerine aşılı olan satsuma mandarini parselinden yaprak ve meyve örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerde prolin, nişasta, şeker, organik asit, mineral madde analizleri yapılmıştır. Ayrıca yapraklardan alınan enine kesitlerde kalınlık ölçülümü yapılırken tuzluluğun anatomik etkisini daha iyi ortaya koymak üzere yaprak enine kesitinin farklı büyütmelerde fotoğraftan çekilmiştir. Yapılan tüm bu incelemeler sonucunda, tuzluluğunun, ağaçlarda bitki besin elementleri alımında problem yarattığı ve bitki içinde dengesizliğe neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bitkideki karbon metabolizması da olumsuz yönde etkilenmiştir. Stres sonucu azot metabolizmasında yer alan prolin ise artış göstermiştir. Bütün bu olumsuz etkiler sonucu bitkinin enerji düzeni bozulmuştur. Anahtar sözcükten Satsuma mandarini (C. unshiu Marc), stres, tuzluluk, prolin, organik asitler, şekerler, yaprak anatomisi
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE EFFECTS OF SALINITY ON BIOCHEMICAL AND HISTOLOGICAL PARAMETERS OF SATSUMA MANDARINS [Citrus unshiu Marc.) Meyvacı, Kamer Betül PhD in, Horticulture Supervisor Prof. Dr. Uygun Aksoy April, 2003, 261 Pages Detrimental effects of salinity on Satsuma mandarins (C. inshiu Marc.) which occur because of several reasons were determined in this study carried out in the orchard belonging to Ege University Faculty of Agriculture Horticulture Department in 1999 and 2000. In both years, the effects of salinity on biochemical and histochemical parameters on leaf and fruits investigated. The leaf and fruit samples were collected from satsuma mandarin trees which were budded on two different rootstocks, Poncirus trifoliata and Troyer citrange. The samples were analyzed to determine the amounts of proline, strach, sugar fractions, organic asid fractions and mineral nutrients. Besides these analyses leaves were cut horizontally measured the diameters and were under the microscope. Also leaf photographs were taken under microscope at different sizes of enlargements. The results proved that; salinity casuses problems for satsuma trees in absorbtion of mineral nutrients and thus effects the nutrient balance of the plants. Also salt stress has impact on carbon metabolism of the plant Proline, is one of the constituents of nitrogen metabolism that increase with salinity. Because of these reasons, the energy imbalance results in satsuma trees.