Zeytinde verimli ve verimsiz yıllarda yaprak protein desenlerinin değişimi üzerine araştırmalar
The Researches on the change of the leaf protein banding patterns in bearing and non bearing years of olive
  1. Tez No: 134650
  2. Yazar: NURHAN VAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TANRISEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, periyodisite, elektroforez, protein analizleri, SDS- PAGE, Olive, alternate bearing, electrophoresis, protein analyses, SDS- PAGE
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET ZEYTİNDE VERİMLİ VE VERİMSİZ YILLARDA YAPRAK PROTEİN DESENLERİNİN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE ARAŞTTOMALAR VAROL, Nurhan Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Tanrısever Eylül 2003, 103 sayfa Bu çalışmada, farklı derecelerde periyodisite gösteren Ayvalık, Domat, Gemlik ve Memecik zeytin çeşitlerinin yapraklarında verimli ve verimsiz yıllarda proteinlerin yıllık değişimleri incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir. - Zeytin çeşitlerinin yapraklarında çalıştığımız konsantrasyonda on farklı protein tespit edilmiştir. Özellikle 36, 55 ve 66 kDa proteinler, en yüksek oranda bulunan proteinlerdir. Çeşitlerin tümünde ve her dönemde gözlenmiştir. - Zeytin ağaçlarında tam çiçeklerime ve küçük meyve döneminde protein düzeyi en yüksek bulunmuştur. Morfolojik ayrım periyodunda ise en düşük gözlenmiştir. - Ayvalık çeşidinin genç ağaçlarında yaşlı ağaçlara göre protein düzeyi daha fazla bulunmuştur. - Domat çeşidinde dolu ve boş yıllarda proteinlerde kalitatif ve kantitatif farklılık en az olmuştur. - Zeytin çeşitlerinde 36 ve 55 kDa protein periyodisite ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Boş ağaçlarda bu proteinler azalmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE RESEARCHES ON THE CHANGE OF THE LEAF PROTEIN BANDING PATTERNS IN BEARING AND NON BEARING YEARS OF OLIVE VAROL, Nurhan Ph.D. in Horticultural Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ali TANRISEVER September 2003, 103 pages In this study, annual protein alterations in bearing and non- bearing years are examined in the leaves of Ayvalık, Domat, Gemlik and Memecik trees which display different bearing levels. The data acquired from the research are summarized below. - Ten different proteins are identified hi the olive varieties. 36, 55 and 66 kPa proteins were observed to be at the highest concentrations. These were observed in all varieties at every period. - Proteins levels were highest at full bloom and small fruit period, whereas the levels were lowest during the morphological separation period (in March) in the olive trees. - Higher protein levels were observed in young Ayvalık trees than old Ayvalık trees. - The qualitative and quantitative differences of proteins were lowest for Domat variety between bearing and non-bearing years. - 36 and 55 kDa proteins are thought to have a relation with alternate bearing years. Protein levels at those trees were diminished.