Işıklı gölü (Çivril-Denizli) Crustacea faunası üzerinde araştırmalar
Investigations on the Crustacea fauna of Işıklı lake (Çivril-Denizli)
  1. Tez No: 134663
  2. Yazar: CEM AYGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sulak alanlar, Işıklı Gölü, Crustacea, Fauna, Wet Lands, Işıklı Lake, Crustacea, Fauna
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET IŞIKLI GÖLÜ (ÇİVRİL-DENİZLİ) CRUSTACEA FAUNASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR AYGEN, Cem Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süleyman BALIK Temmuz 2003, 215 sayfa Bu çalışmada, Işıklı Gölü Crustacea faunasının taksonomik açıdan incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Şubat 1998-Ocak 1999 aylan arasında, gölde ve göle akan kaynak bölgesinde belirlenen 6 istasyondan aylık periyotlarla biyolojik örnekler ve su örnekleri alınmıştır. Araştırma sonunda Işıklı Gölü ve Kaynağı'nda bulunan Crustacea faunasının başlıca Cladocera (16 tür), Copepoda (12 tür), Ostracoda (1 tür), Amphipoda (2 tür), Isopoda (1 tür), Mysidacea (1 tür) ve Decapoda (1 tür) gruplarından oluştuğu saptanmıştır. Tespit edilen türlerden Cladocera grubundan Diaphanosoma brachyurum, Diaphanosoma mongolianum, Ceriodaphnia pulchella, Simocephalus vetulus, Macrothrix laticornis, Alona rectangula, Alona guttata, Graptoleberis testudinaria, Leydigia leydigi, Biapertura affinis, Chydorus sphaericus, Pleuroxus aduncus ve Disparalona rostrata; Copepoda grubundan Macrocyclops albidus, Eucyclops serrulatus, Eucyclops speratus, Eucyclops macruroides, Metacyclops gracilis, Mesocyclops leuckarti, Cyclops vicinus, Cyclops abyssorum, Cyclops strenuus, Megacyclops viridis, Acanthocyclops robustus, Canthocamptus staphylinus; Ostracoda grubundan Psychrodromus olivaceus; Amphipoda grubundan GammarusVI balcanicus, Gammarus obnixus; Isopoda grubundan Asellus aquations türleri Işıklı Gölü'nden ilk kez bildirilmektedir. Araştırma süresince Işıklı Gölü'nde berraklığın 80-440 cm.; su sıcaklığının 5.4-28.5°C; pH'nın 7.49-9.25; çözünmüş oksijenin 5.6-13.6 mg/1; elektrik iletkenliğinin 174-623 uS2o°c; geçici sertliğin 7.5-26.5 Fr°H; kalsiyum ve magnezyum iyonlarının sırasıyla 8.01-128.30 mg/1 ve 14.59-116.70 mg/1 değerleri arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Besleyici elementlerden olan nitrit azotu (NO2“ -N) en fazla 23.66 ng/1; nitrat azotu (NO3”-N) 0.36-991.2 ^g/1 değerleri arasında; amonyum (NH4+ -N) en fazla 413 ug/1; fosfat (P04“3 -P) en fazla 60.45 ug/1; silikat ise en fazla 4.82 mg/1 olarak saptanmıştır. Tespit edilen su kalitesi parametreleri ”Kıtaiçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri" ile karşılaştırıldığında Işıklı Gölü'nün II. sınıf kıtaiçi sular kategorisine girdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE CRUSTACEA FAUNA OF IŞIKLI LAKE (ÇİVRİL-DENİZLİ) AYGEN, Cem Ph. D. in Department of Hydrobiology Supervisor: Prof. Dr. Süleyman BALIK July 2003, 215 pages The aim of this dissertation is investigation of the Crustacea fauna of Işıklı Lake. With this aim, biological samples and water samples were taken from 6 stations in lake and springs by monthly intervals, between February 1998 and January 1999. At the end of the study, we have found that the Crustacea fauna of Işıklı Lake and springs composed of Cladocera (16 species), Copepoda (12 species), Ostracoda (1 species), Amphipoda (2 species), Isopoda (1 species), Mysidacea (1 species) and Decapoda (1 species). Of these species, Diaphanosoma brachyurum, Diaphanosoma mongolianum, Ceriodaphnia pulchella, Simocephalus vetulus, Macrothrix laticornis, Alona rectangula, Alona guttata, Graptoleberis testudinaria, Leydigia leydigi, Biapertura affinis, Chydorus sphaericus, Pleuroxus aduncus and Disparalona rostrata of Cladocera; Macrocyclops albidus, Eucyclops serrulatus, Eucyclops speratus, Eucyclops macruroides, Metacyclops gracilis, Mesocyclops leuckarti, Cyclops vicinus, Cyclops abyssorum, Cyclops strenuus, Megacyclops viridis, Acanthocyclops robustus, Canthocamptus staphylinus of Copepoda; Psychrodromus olivaceus of Ostracoda; Gammarus balcanicus and Gammarus obnixus ofvın Amphipoda; Asellus aquaticus of Isopoda were recorded in Işıklı Lake for the first time. The transparency, temperature, pH, dissolved oxygen concentration and conductivity of the lake ranged from 80 to 440 cm., 5.4°C to 28.5°C, 7.49 to 9.25, 5.6 to 13.6 mg/1, 174 to 623 uS2o°c respectively, during the research period. Measurements of the water samples were taken from the site giving hardness and concentrations of Ca** and Mg“1^ ions values of 7.5 to 26.5 Fr°H, 8.01 to 128.30 and 14.59 to 1 16.70 mg/1, respectively. Maximum values of N02”-N, NlV -N, P04“3 -P and Si02 -Si were 23.66 ug/1, 413 ^ig/1, 60.45 ug/1 and 4.82 mg/1, respectively. Values of NO3”-N ranged from 0.36 to 991.2 ug/1. These parameters indicated that water quality of Işıklı Lake was II nd class according to“Classifications of Inland Water Resources in Respect of Quality Criterions”