İkinci ürün mısır bitkisinin su-verim ilişkileri ve ceres-maize bitki büyüme modelinin bölge koşullarına uygunluğunun irdelenmesi üzerine bir araştırma
An Investigation on evaluation of water-yield relations in second crop maize and validation of the ceres-maize growth model Aegean
- Tez No: 134664
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Sulama, CERES-Maize Bitki Büyüme Modeli, Maize, Irrigation, CERES-Maize Growth Model
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
V ÖZET H. ÜRÜN MISIR BİTKİSİNİN SU-VERIM İLİŞKİLERİ VE CERES-Maize BİTKİ BÜYÜME MODELİNİN BÖLGE KOŞULLARINA UYGUNLUĞUNUN İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA PAMUK, Gülay Doktora Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Mustafa ÖZGÜREL Mayıs 2003, 141 sayfa Bu çalışma, ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır bitkisinin, su- verim ilişkilerini, kısıtlı sulamanın verim ve verim parametrelerine etkisini belirlemek; bu bitkiye ilişkin geliştirilmiş olan CERES-Maize bitki büyüme modelinin bölge koşullarına uygunluğunu test etmek amacıyla ele alınmıştır. Sulama konuları her 10 günde bir 120 cm. lik toprak profilinde tüketilen suyun % 100 (Iıoo), % 70 (I70), % 50 (I50), % 30 (I30), % 0'nın (Io), uygulanması şeklinde oluşturulmuştur. En az ve en çok su uygulanan konulara denemenin birinci yılında 0-323.20 mm., ikinci yılında ise 0-466.61 mm. sulama suyu uygulanmıştır. Mevsimlik bitki su tüketim değerleri ise 1999 yılında 142.19-481.91 mm., 2000 yılında 136.25-599.45 mm. arasında değişmiştir. Ortalama en yüksek tane verimi, deneme yıllarına göre sırasıyla, tam sulanan konuda (Iıoo), 1063.90 - 1038.33 kg/da; en düşük tane verimi ise 374.37-213.64 kg/da ile Io sulama konusundan elde edilmiştir.VI CERES-Maize bitki büyüme modelinde en yüksek tane verimi her iki yıl içinde Iıoo konusunda gözlenmiştir. Ayrıca, modelin bazı verim ve verim unsurlarım tam olarak tahmin edemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN INVESTIGATION ON EVALUATION OF WATER-YIELD RELATIONS IN SECOND CROP MAIZE AND VALIDATION OF THE CERES-MAIZE GROWTH MODEL AEGEAN PAMUK, Gülay Department of Agricultural Structure and Irrigation Supervisor: Prof.Dr. Mustafa ÖZGÜREL May 2003, pages 141 This study was carried out to determine water-yield relationships of the second crop maize and the effects of limited water on yield and yield components, and to test the CERES-Maize growth model under the Aegean region conditions. Irrigation management treatments were tested as 100 %, 70 %, 50 %, 30 % and 0% replenishment of water depleted at 120 cm. soil profile from the 100 % replenishment treatment at ten days intervals. Irrigation amount ranged between 0-323.20 mm in the first year and 0- 466.61 mm. in the second year of the experiment. Seasonal evapotranspiration values were between 142.19-481.91 mm. In 1999, and 136.25-599.45 mm. in 2000. Average maximum and minimum yields were 1063.90-1038.33 kg/da for fully irrigated treatment (Iioo) and 374.97-213.64 kg/da for dry treatment (Io) in 1999 and 2000, respectively. In the CERES-Maize growth model, maximum grain yield was obtained with Iioo irrigation treatment. It was observed that CERES-vm Maize growth model was not found to be very efficient in estimating the yield and yield components obtained from the tested irrigation treatments.