Model özelliklerinin kumaş kullanım miktarına ve işçilik maliyetlerine etkisi
The effects of model properties on fabric usage amount and costs of labour
  1. Tez No: 134670
  2. Yazar: OKŞAN KANSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇETİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konfeksiyonda Giysi Modelleri, Kumaş Tasarrufu, Dikim Süresi, Kesim Süresi, Metod Zamanlarının ölçümü, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Üretim, Cloth models in apparel, fabric usage amount, sewing period, cutting period, methods time measurement computer aided design, computer aided manufacturing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gelişen Dünyada tekstil ve konfeksiyondaki rekabet gücünü, ürünlerin yapıları, kaliteleri ve maliyetleri etkilemektedir. Tüketici taleplerinin yön değiştirmesi ile klasik ürünlerin dışında çok çeşitli modellerle çalışılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Model özelliklerinin değişmesi üretimin her aşamasında farklı yaklaşımları gerektirmektedir. Modelin değişimi ile; kalıp sayıları, kumaş kullanım miktarı, kesim ve dikim işlem süreleri değişim göstermektedir. Bu çalışmada giysi türlerine ait farklı model özelliklerinin kumaş kullanım miktarı, kesim işçiliği süreleri, dikim işçiliği süreleri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunun araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla seçilen ürün grupları üzerinde belli kriterler göz önüne alınarak yapılan modelleme çalışmaları ile kalıp sayısı, kalıp çevresi, kalıp alanı özelliklerinin kumaş kullanım oranına, kesim süresine, dikim süresine etkileri incelenmiştir. Araştırmanın gerçekleştirilmesi için belirlenen kabuller, kullanılan yöntemler ve işlem akışları tanımlanmıştır. Uygulama aşamasında“Bilgisayarlı Tasarım Ve Üretim Sistemleri”kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon regrasyon analizinden yararlanılmıştır. Aralarında ilişki bulunan değişkenlere de regresyon analizi uygulanarak, tahminlemeye imkan verecek matematiksel formüller oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The power of competition in Textile and Apparel in developing world are influenced by the products, structures, qualities and costs. With the changing demands of consumers working with various models comes out as a necessity apart from working with classical products. The change on properties of models gain importance in every stage of production. According to the changing models, pattern amounts, fabric usage amount, cutting and sewing period shows change. In the search; it is aimed to search the effects of different model properties which belong to clothe types on fabric usage amount, cutting labour period, sewing labour period. Certain criterions are taken into consideration while doing modelling work in products groups which are chosen with a certain aim. So the effects of pattern amount, pattern circle, pattern are a properties on fabric usage amount, cutting period, sewing period are examined. The acceptances, the methods that are used and process flows that become definite during the research are defined. During the practice stage, computer aided designe system and computer aided manufacturing system are used. To define the relation between the changables, corelation analysis is benefited. Being appilied regression analysis to changables which have relations between themselves, make possible to guess mathematical formulas are formed.