Photophysical and photochemical studies of selected photosensitizers in liquid phase and polymer films
Seçilen fotosensörlerin sıvı faz ve polimer filmlerde fotofiziksel ve fotokimyasal çalışmaları
- Tez No: 134669
 - Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK İÇLİ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Aromatik diimid, doplama, immobilizasyon, plastikleştirici, fotooksidasyon, Aromatic diimide, dopping, immobilization, plasticizer, photooxidation
 - Yıl: 2003
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 148
Özet
V ÖZET SEÇİLEN FOTOSENSÖRLERİN SIVI FAZ VE POLİMER FİLMLERDE FOTOFİZİKSEL VE FOTOKİMYASAL ÇALIŞMALARI KARAPİRE, Canan Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr. Sıddık ÎÇLİ Ocak, 2003 124 sayfa N,N'-bis-n-dodesil-3,4,9,10-perilendiimid, N,N'-bis-(l-dehidroabietil)-3,4,9,10- perilendiimid,N,N '-bis-(4-karboksi fenil)-3,4,9, 1 0-perilendiimid, N,N'-bis-fenil- 1,4,5,8- naftalendiimid, N,N'-bis-n-bütil-l,4,5,8-naftalendiimid, N,N'-bis-oc-naftil-l, 4,5,8- naftalendiimid ve N,N'-bis-n-dodesiI-l,4,5,8-naftalendiimid, sırasıyla, n-DODEPER, ABIPER, PECA, PNDI, BNDI, NNDI ve DNDI nın fotofıziksel ve fotokimyasal özellikleri immobilize fazlarda (IP) (PVC filmler, plastikleştirilmiş ve plastikleştirilmemiş ve sol-gel matriks) fluoresans spektroskopisi ile saptanmış ve çözelti fazı (SP) ile karşılaştırılmıştır. Plastikleştirici kullanımının boyanın, sönümleyici ile etkileşimini desteklediği ve bis-(2-etilhegzü)ftalat (DOP) in, kendisinin aramatik bağlı grup bulunduran perilen türevleri için, sönümleyici gibi davrandığı bulunmuştur. Sol-gel matriks, perilendiimidlerin incelenen özellikleri üzerinde önemli değişikliklere neden olmuştur. oc-Terpinen fotooksidasyonu, ABIPER ve N-DODEPER varlığında (asetonitril çözeltisi ve İP ortamları) yoğunlaştırılmış güneş ışığı ve Na lambası altında gerçekleştirilmiş, ürün profilleri karşılaştırılmıştır. 60 dk süre ile ABIPER fotosensörlüğünde yapılan fotooksidasyonda askaridol ana üründür. Uyarma süresinin ve şiddetinin artırılması ivmelenmiş fotooksidasyona neden olmaktadır. Sensör kullanılmaksızın yapılan fotooksidasyon sonucu, yoğunlaştırılmış güneş ışınımının reaktif oksijen türlerini oluşturduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PHOTOPHYSICAL AND PHOTOCHEMICAL STUDIES OF SELECTED PHOTOSENSITIZERS IN LIQUID PHASE AND POLYMER FILMS KARAPİRE, Canan PhD in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Sıddık İÇLİ January, 2003, 124 pages The photophysical and photochemical properties of, N,N'-bis-n-dodecyl- 3,4,9, 10-perylenediimide), N,N'-bis-(l-dehydroabietyl)-3,4,9,10-perylenediimide, N,N'-bis-(4-carboxy phenyl)-3,4,9, 10-perylenediimide, N,N'-bis-phenyl-l,4,5,8- naphthalenediimide, N,N'-bis-n-butyl-l,4,5,8-naphthalene-diimide, N,N'-bis-ct- naphthly-l,4,5,8-naphthalenediimide and N,N'-bis-n-dodecyl-l,4,5,8-naphthalene- diimide, n-DODEPER, ABIPER, PECA, PNDI, BNDI, NNDI and DNDI, respectively, were determined in immobilized phases (IP) (PVC films, both plasticized and non- plasticized, and sol-gel matrix) by steady state fluorescence spectroscopy and compared with the data in solution phase (SP). It is found that, the plasticizers supports the interaction of the dyes with the quencher and bis-(2-ethylhexyl) phthalate (DOP) itself acts like a quencher for the aromatic diimide derivatives with aromatic substituents. Sol- gel matrix caused differences on the investigated properties of the selected perylenediimides. Photooxidation of a-terpinene by ABIPER and N-DODEPER in acetonitrile solutions and in IP were done both under concentrated sunlight and Na lamp. Product profiles were compared. Ascaridol was the major product of concentrated sunlight photooxidation performed for 60 minutes. It is also observed that the increase in irradiation intensity and period results in an accelerated photooxidation. From the product distiribution obtained in the absence of sensitizer it may be concluded that, (CSL) itself is also capable of producing reactive oxygen species!