Streptococcus mutans'ın aile bireylerinden izolasyonu, identifikasyonu ve aile içi geçişinin moleküler biyolojik yöntemlerle saptanması
Isolation and identification of Streptococcus mutans from family members and detection of intra-familial transmission by molecular biological methods
  1. Tez No: 134676
  2. Yazar: ELİF ESİN HAMEŞ KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus mutans, AP-PCR, geçiş, Streptococcus mutans, AP-PCR, transmission
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Streptococcus mutatis* m Aile Bireylerinden İzolasyonu, İden tifikasy onu ve Aile İçi Geçişinin Moleküler Biyolojik Yöntemlerle Saptanması HAMEŞ KOCABAŞ, Elif Esin Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun UÇAR Aralık 2003, 157 sayfa Ebeveynlerden çocuklara Streptococcus mutans,m geçişinin araştırılması için, 55 aileden, 69 yetişkin ve 57 çocuk olmak üzere toplam 126 bireyden stimüle edilmemiş tükürük örneği alınmıştır. Ailelerin 0-5 yaş arası çocuğundan ve en az bir ebeveyninden alınan örneklerden S. mutans izolasyonu için, seçici Triptikaz maya özütü sistin sakaroz basitrasin (TYCSB) agar kullanılmıştır. Örnek alma aşamasında çocukların genel sağlık durumları, ağız sağlığı, beslenme alışkanlıkları gibi bilgilerin alınmasının yanında tüm bireylerin WHO kriterlerine uygun olarak DMFS (decayed, missing, filling surface) değerleri de alınmıştır. 126 bireyin 94'ünde S. mutans mevcudiyeti belirlenmiştir. Bir çocuk ve en az bir ebeveyninde bu bakterinin varlığı saptanan 32 aileye ait 70 izolat, ebeveynlerden çocuklara geçiş için değerlendirilmiştir. S. mutans izolatlarının identifîkasyonlan klasik mikrobiyolojik yöntemler ile yapılmış ve SpaP kullanılarak türe özgü PCR ile doğrulanmıştır. îdentifikasyon sonrası 70 izolat S. mutans olarak identifîye edilmiştir. Aile içi geçiş değerlendirmesi için moleküler tiplendirme OPA5 primeri kullanılarak AP-PCR ile gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 10.0 istatistik software ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, değerlendirilen bireyler arasında annelerin %24'ünün ve babaların % 16,6 'sının S.mutansh çocuklarına bulaştırdığı belirlenmiştir. Çocuklarına S. mutans bulaştıran ebeveynlerin ağızlarındaki S. mutans düzeyleri ile bulaştırma riski arasında istatistiksel olarak anlamlı (PO.001) bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Isolation and Identification of Streptococcus mutatis from family members and detection of intra-familial transmission by Molecular Biological Methods HAMEŞ KOCABAŞ, Elif Esin PhD. In Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Füsun UÇAR December 2003, 157 pages Unstimulated saliva samples were collected from 126 individuals (69 adults and 57 children) to detect the transmission of Streptococcus mutatis from parents to their children. S. mutans isolations were made by using TYCSB (trypticase yeast cystine sucrose bacitracin) selective medium. Saliva samples were collected from families who had children between 0-5 years old and from at least one parent. They were interviewed in accordance with a structured questionnaire. The children's medical history, existing oral hygiene routines and dietary habits were all included. In addition a dental examination was performed on all individuals for DMFS with the WHO caries diagnostic criteria. S. mutans were detected in 94 of all the individuals. 70 isolates obtained from 32 families were investigated for the transmission of S. mutans from parents to their children. Identification of S. mutans isolates were performed using classical microbiological methods and confirmed with species-specific PCR by using SpaP. Molecular typing to intra-familial transmission of S. mutans clones was performed by using AP-PCR with OPA5 as a primer. Data were processed with the aid of SPSS 10.0 statistical software. In conclusion, transmission to children was detected in 24 per cent of mothers and 16.6 per cent of fathers. A significant association (PO.001) was shown between the transmission of S. mutans and number S. mutans detected in the parent.