Çölyak hastalığı olan çocukların ağız içi bulgularının incelenmesi ve tükürüklerinin immunolojik ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi
The investigation of oral manifestations and immunological and microbiological evaluation of saliva in children with celiac disease
- Tez No: 995946
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL SABAH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, Çölyak hastalığı, Pediatric dentistry, Celiac disease
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Çölyak Hastalığı buğday, arpa ve çavdar aracılığıyla gluten veya glutenle ilişkili protein alımından sonra ince barsak malabsorpsiyonu ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. Önceden sadece çocukluk çağında ortaya çıkan nadir görülen bir hastalık olarak bilinirken, günümüzde her yaşta teşhis edilebilen sık görülen bir durum olarak kabul edilmektedir. Kronik diare, karında şişlik, gelişim geriliği, yorgunluk, halsizlik, kusma, kilo kaybı, kas zayıflığı gibi klinik belirtileri olan hastalık Dermatitis herpetiformis, tip I diabet, demir eksikliği anemisi, diş mine defektleri, osteopeni, osteoporoz ve epilepsi ile beraber görülebilmektedir. Hastalığın tek tedavisi ömür boyu glutensiz diyetle beslenmedir. Bu hastalık dişhekimliği yönünden de çok önemli bir yere sahiptir. Diş mine defektleri ve rekürrent aftöz stomatitler hastalığın en önemli gastrointestinal olmayan belirtilerindendir. Çalışmamızın amacı çölyak hastalığına ait oral semptomların belirlenerek erken tanı için dişhekimlerinin nasıl bir görev üstlenebileceklerini belirlemekti. Çalışmamıza, Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Çocuk Gastroentoloji Bölümü'nde tanı alan ve diyet izlemi yapılan çölyaklı çocuklar ve aile bireyleri dahil edildi. Çalışmaya katılımı kabul eden bireylerden dental ve medikal öykü, oral hijyen alışkanlıkları ve formu dolduruldu. Hastaların rutin dental muayeneleri yapılarak, çürük, dolgulu ve kayıp dişler belirlenip kaydedildi. Oral mukoza rekürrent aftöz stomatit varlığı açısından değerlendirildi. Kalıcı dişlerdeki mine defektleri Aine sınıflandırmasına göre değerlendirildi. Mine defektleri ile hastalığın teşhis yaşı, glutensiz diyetle beslenme durumu ve hastanın doku grubu arasındaki ilişki incelendi.. Tükürük akış hızı, tamponlama kapasitesi, tükrük pH'ı ve tükrükteki mikroorganizma sayısının değerlendirilmesi amacıyla hastalardan tükrük örneği alındı. Bulgularımıza gore teşhis yaşı küçük olan hastalarımızda daha az mine defektine rastlanmıştır. Rekürrent aftöz stomatit diyetin düzenliği olduğu hastalarda görülmemekte, kaçak olan durumlarda nüks etmektedir. Tükürük akış hızı, tamponlama kapasitesi, tükrük pH'I sağlıklı grupla bir farklılık göstermemiştir. Tükrükteki mikroorganizma sayısı sağlıklı çocuklardan anlamlı derecede düşük olmakla birlikte, çürük sayısında herhangi bir farklılık görülmemiştir. Sonuç olarak ağızdaki düşük mikroorganizma sayısı ve çürük düzeyinin, karyojenik olmayan diyete bağlı olduğu düşünülmektedir. Çölyak hastalığı mine defektleri ve rekürrent aftöz stomatit oluşumunda güçlü bir etkiye sahiptir. Tanının erken yaşta alınması oral bugular açısından da önemlidir. Ağız içi bulguların teşhisi, hastalığın erken tanısına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Celiac disease is defined as immunological responsiveness to ingested gluten in genetically susceptible individuals. It is characterised by a lifelong intolerance to the gluten contained in wheat, rye, and barley. Chronic diarrhoea, tiredness, abdominal distension and bloating, vomiting, weight loss, muscle weakness and loose stools are the characteristical clinical features. Celiac disease also presents oral manifestations which are dental enamel defects and recurrent aphthous stomatitis The only treatment of celiac disease is a strict and lifelong adherence to a gluten-free diet (GFD) and it usually results in remission The aim of this study was to investigate prevalence of dental enamel defects, recurrent aphthous stomatitis (RAS),caries experience and to measure salivary flow rate, buffer capacity, saliva& plaque pH and salivary cariogenic microflora in celiac patients in comparison to healthy subjects. participated in the study. Enamel defects were diagnosed and classified by Aine's classification. The patients with RAS and dental caries were recorded using WHO criteria. The parents were interviewed about various oral health-related factors. Saliva samples were collected to measure the stimulated salivary flow rate, buffer capacity and pH values of saliva and plaque. Salivary mutans streptococci (MS) and lactobacilli (LB) were counted. The enamel defect and RAS prevalences were statistically higher in the CD group, and the prevalence of salivary MS and LB colonizations were found statistically lower in the CD group, the DMFS and dfs values were similar in both groups. It could be suggested that nonsignificant caries experience and lower cariogenic flora could be due to the diets of the patients with celiac disease. Celiac disease appears to have a significant influence on the higher prevalence of enamel defects in permanent teeth and RAS. The diagnosis of these oral manifestations might be helpful for an early diagnosis of CD.