Elazığ kenti atık su arıtma tesisi işletme parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of operating parameters of Elazığ city waste water treatment plant
  1. Tez No: 134708
  2. Yazar: MÜSLÜN SARA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, aktif çamur, çamur hacim indeksi, F/M oram, çamur yaşı, verim, arıtma çamuru, ağır metal, organik madde IX, Wastewater, activated sludge, sludge volume index, F/M ratio, solid retention time, removal, treatment sludge, heavy metals, organic matter
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ KENTİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETME PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Müslün Sara TUNÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 95 Bu çalışmada Elazığ Kenti Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkışından, havalandırma havuzu, çamur yoğunlaştırma havuzu, aerobik çamur çürütme havuzlarından kompozit örnekler alınarak pH, sıcaklık, Ç.O, BOİ5, KOI, AKM, TKM, UKM, TKN, NH,-N, TP, yağ ve gres ve bakteriyolojik analizleri yapılmıştır. Parametrelerin analizinde AWWA, APHA ve EPA tarafından önerilen standart yöntemler kullanılmıştır. BOÎ5, KOİ, AKM, TKM, azot, fosfor ve koliform giderilme verimleri araştırılmıştır. Ayrıca tesisin çıkış sularının döküldüğü Kehli Deresi'ne deşarj edilmeden önceki ve sonraki noktalardan örnekler alınarak atıksuyun bu yüzeysel su ve Keban Baraj Gölü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Arıtma tesisinin toplam verimi BOİ5 için %96.67-61.54, KOİ için %92.65-36.84, AKM %52.94-95.47, TP % 15.62-71.18, NH3-N %0-62.53 olarak bulunmuştur. Çamur hacim indeksi 101.5-316 ml/g, F/M oranının 0.186-5.08 kg KOÎ/kg MLVSS.Gün, çamur yaşının 7.13-17.70 gün aralığında değiştiği görülmüştür. Çıkan sonuçlardan pH, KOİ, BOİ5 parametrelerinin deşarj standartlarım sağladığı fakat AKM'nin bazı aylarda sağlamadığı görülmüştür. Atıksu ve kalite salınanlarını dengelemek üzere tesisin başında hat üzerinde yaklaşık olarak 6500 m3 hacminde bir dengeleme haznesi inşa edilmesi faydalı olacaktır. Kurutma yataklarında elde edilen arıtma çamurlarında ağır metal muhtevaları ve organik madde miktarları araştırılmıştır. Deney sonuçlarına göre, çamurdaki ağır metallerin Kati Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde verilen standartların altında olduğu ve analizlerin yapıldığı dönemlerde organik madde miktarının %36-74 ve karbon miktarının % 16.92-34.78 arasında bulunduğu görülmüştür. Tesisin işletme problemleri çözüm önerileri ile birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EVALUATION OF OPERATING PARAMETERS OF ELAZI? CITY WASTEWATER TREATMENT PLANT Müslün Sara TUNÇ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Environmental Engineering 2003, Page : 95 In this study temperature, pH, DO, SS, TS, VS, COD, BOD5, NH3-N, TKN, TP, oil and grease, and bacteriological analyses were made for mixed samples taken from the influent and effluent at plant and primary clarifier, aeration tank, sludge thickening tank and aerobik sludge digestion tanlcThe analyses were made according to Standart Methods. The removal efficiency of BOD5, COD, SS, TS, NH3-N, TP, and total coliform, and operating problems of the treatment plant were investigated. Samples from Kehli Stream, to which the effluent of the plant is discharged, were taken at the points before and after the drainage point, the effect of the wastewater on this shallow water and dam lake Keban was also examined Total efficiency of treatment plant was %96.67-61.54 for BODs and %92.65-36.84 for COD. However, SS was removed to be %52.94, NH3-N was removed to be %0-62.53 and TP was removed to be %15.62-71.18. It was found that the SVI varied in the range of 101.5-316 ml/g, the F/M ratio varied in Hie range of 0.186-5.02 kg COD/kg MLVSS.day and the solid retention time varied in the range of 7.13- 17.70 days. It was shown that pH, COD, BODs, parameters at effluent provide the receiving standarts but AKM sometimes does not provide the receivig standarts.lt will be use&l to construct a balance vessel that has a volume of 6500 m3 on the beginning of the plant to balance the flow. The heavy metal content and agricultural use of treatment sludge in the drying beds was investigated. As result of anaysis, it was found that the heavy metal concentrations of sludge were lower relatively than those in Turkish Solid Waste Control Standart. It was found that the organic matter varied in the range of % 36-74, and the carbon varied in the range of %1 6.92-34.78. Operation problems of the plant were presented with solution recommendations.