Elazığ kenti evsel atık sularında bulunan fosfor miktar ve formlarının mevsimsel değişiminin araştırılması
The Study of seasonal changes of phosphorus quantity and forms found in domestic wastewater of Elazığ city
- Tez No: 33529
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Domestic wastewater, phosphorus, total phosphorus, inorganic phosphorus, orthophosphorus, lake pollution, treatment efficiencies
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada“Elazığ Kenti Evsel Atıksularında Bulunan Fosfor Miktar ve Formlarının Mevsimsel Değişimi”araştırılmıştır. Elazığ Kenti kanalizasyon sularının Haringet Çayı'na deşarj edildiği noktadan alınan su örnekleri üzerinde standart metodlar kullanılarak yapılan kimyasal analizlerden elde edilen sonuçlar fosfor miktar ve formlarının mevsimlere bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Evsel atıksuların içerdiği bu kirleticilerin Keban Baraj Gölü' nü bitki besin maddeleri bakımından olumsuz yönde etkilememesi için evsel atıksu tasfiye tesisinin işletilmesi esnasında fosfor bileşiklerine önem verilmesi zorunludur. ANAHTAR KELİMELER: Evsel atıksu, fosfor, toplam fosfor, inorganik fosfor, ortofosfat, göl kirliliği, tasfiye verimleri.
Özet (Çeviri)
In this study, seasonal changes of phosphorus quantity and forms found in domestic wastewater oi Elazığ City have been investigefed. Data obtained from the chemical analysis had using standart methods on water samples taken from the discharge point of the wastewater of Elazığ City in to Haringet Stream of Elazığ indicates that phosphorus quantity and forms veries depending upon seasons. Phosphorus componds should be attached importance to while domestic wastewater treatment plant is operating in order that these dirty things incharced domestic wastewater don' t affect Keban Dam Lake in negative sence from the point of viev plant ndurischment.