Elazığ kenti evsel atıksularında bulunan azot bileşiklerinin mevsimsel değişiminin araştırılması
The Study of seasional changes of nitrogene compounds found in domestic wastewater of Elazığ
- Tez No: 28513
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Domestic wastewater, nitrogene compounds, nitrate, amonium, nitrification, denitrification, lake pollution
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZI? KENTİ EVSEL ATIKSULARINDA BULUNAN AZOT BİLEŞİKLERİNİN MEVSİMSEL DE?İŞİMİNİN ARAŞTIRILMASI Gülşad USLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1993, Sayfa: 54 Bu çalışmada,“Elazığ Kenti Evsel Atıksularında Bulunan Azot Bileşiklerinin Mevsimsel Değişimi”araştırılmıştır. Elazığ kenti evsel atıksularınm deşarj edildiği noktadan alman atıksu örneğinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Atıksu örneğinin analizinde standart metodlardan yararlanılmış ve elde edilen sonuçlar, istatistiksel olarak değerlendirilerek azotlu bileşiklerin mevsimsel değişimi incelenmiştir. Yapılan çalışma Elazığ kenti evsel atıksularım karakterize etme bakımından önem taşımaktadır. Çalışmaların sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde, azotlu bileşiklerin mevsimlere bağlı olarak değişim gösterdiği belirlenmiştir. Keban Baraj Gölü'ne verilen evsel atıksular, bitki besin maddeleri bakımından gölü olumsuz yönde etkilemektedir. Atıksularm, ağır metal yönünden gölü kirletici etkileri olmadığı fakat bununla beraber evsel atıksularm ihtiva ettiği mikroorganizmaların göl kirliliğinde büyük önem taşıdığı belirlenmiştir. Göle giren mikroorganizmalar, su canlılarını ve dolayısıyla da besin zincirini olumsuz yönde etkileyerek gölün ekolojik dengesini bozabilmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı taktirde, şimdi olmasa bile ileride Keban Baraj Gölü, organik bir kirlilikle karşı karşıya kalacaktır. ANAHTAR KELİMELER: Evsel atıksu, azotlu bileşikler, nitrat, nitrit, amonyak, nitrifîkasyon, denitrifikasyon, göl kirliliği
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Master Thesis THE STUDY OF SEASIONAL CHANGES OF NITROGENE COMPOUNDS FOUND IN DOMESTIC WASTEWATER OF ELAZI? Gülşad USLU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1993, Page: 54 Physical, chemical and microbiological analysis carried out of surface water samples taken from of Elazığ wastewater. Standard methods have been used for the analysis of the water samples. Data obtained from the seasonal changes of nitrogene compounds have been checked. Evaluating the data obtained from the studies, the changes of nitrogen compounds with season have been determined. Domestic wastewater discharged into Keban Dam Lake affects the lake in negatif sense. Although the base metals in the wastewater don't pollute the lake but microorganizms in the domestic wastewater pollute the lake. Microorganizms contaminated into lake affect the life in it and nutrient cycle. So it disturbs this ecological balance of the lake. Some precautions should be taken. Unlike it will become a big pollution problem for the lake in the future.