Matris çeviriciden beslenen üç fazlı asenkron motorun vektör kontrolünün simulink ile benzetimi
Simulation of the vector controlled 3-phase matrix converter induction motor drive
  1. Tez No: 134713
  2. Yazar: KÜBRA TUZSUZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT SÜNTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vektör kontrolü, matris çevirici, asenkron motor, simulink. V, Vector control, Matrix converter, Induction motor, Simulink. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MATRİS ÇEVİRİCİDEN BESLENEN ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORUN VEKTÖR KONTROLÜNÜN SİMULİNK İLE BENZETİMİ KübraTUZSUZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 81 Asenkron motorlar, güç yarıiletkenleri ve VLSI teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte popülerlik kazanmışlardır. Endüstrideki vektör kontrollü asenkron motor sürücülerinin sayısı hızla artmaktadır. Vektör kontrol, alan yönlendirmeli kontrol metodudur. Vektör kontrol için kontrol edilen değişkenlerin akı ve moment üreten bileşenlerinin ayrıştırılması gerekmektedir. Bu yöntemle, moment üreten bileşen ile alan üreten bileşen ayrı ayrı denetlenebilir. Böylelikle motor momenti kolaylıkla ayarlanabildiği gibi geçici momentler de en aza indirgenmektedir. Bununla birlikte, düşük hızlarda bile motorun momenti ve hızı kesin şekilde kontrol edilebilmektedir. AC-AC doğrudan çevirici ailesindeki en genel çevirici tipi matris çeviricidir. Geleneksel sürücülerle karşılaştırıldığında güç/hacim ve güç/ağırlık oranlarında artma, yapım ve bakım maliyetlerinde azalma potansiyeli vardır. Matris çeviriciler, 3-fazlı frekans kontrolünde evirgeç sürücülerine bir alternatiftir. Bu tezde, matris çeviriciden beslenen üç fazlı asenkron motorun vektör kontrolü MATLAB/SİMULİNK paket programı ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS SIMULATION OF THE VECTOR CONTROLLED 3-PHASE MATRIX CONVERTER INDUCTION MOTOR DRIVE KübraTUZSUZO?LU Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Electrical And Electronics Engineeering 2003, Page: 81 Induction motors have gained a lot of popularity with the recent improvements in both power semiconductor and VLSI technologies. Vector control, which is also known as field oriented control, have been used in many industrial induction motor drive systems with increasing number. In vector control, flux and torque producing components of the controlled variables are decoupled and treated separately. By this way, torque-producing component of the motor can be adjusted separately from the field-producing component of the current. Therefore, torque output of the motor can be adjusted easily and torque transients are minimized. Even at low speeds, induction motor torque and speed can be controlled accurately. The matrix converter is the most general converter-type in the family of AC-AC direct converters. Compared to conventional drives there is a potential for reduced cost of manifacture and maintenance and increased power/weight and power/volume ratios. The matrix converter is an alternative to an inverter drive for 3-phaze frequency control. In this thesis, the vector controlled 3-phase matrix converter induction motor drive has been simulated using the MATLAB/SIMULİNK package program.