Veri sıkıştırma teknikleri
Data compression techniques
- Tez No: 134749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH CEVDET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Video Kodlama, Veri Sıkıştırma, Run - Length Kodlama Farksal Darbe Kod Modülasyonu, Ayrık Kosinüs Dönüşümü, Hiyerarşik Vektör Kuantalama, Fourier Dönüşümü, e: v, Video Codding, Data Compression, Run - Length Codding, Discrete Pulse Code Modulation, Discrete Cosine Transform"Hierarchical Vector Quantization, Discrete Fourier Transform. VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi VERİ SIKIŞTIRMA TEKNİKLERİ Yavuz EKEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 60 Veri sıkıştırma teknikleri iletim bandı genişliğinin etkin bir şeklide kullanılması ve verilerin en az belleğe ihtiyaç duyacağı şekilde depolanması için geliştirilmiştir. Böylece iletim süresi ve bilgileri saklamak için gerekli donanımın en aza indirilmesi sağlanabilmektedir. Veri sıkıştırma tekniklerinin bir çok uygulama alanları vardır. Bunların içinde görüntü sıkıştırma önemi gittikçe artan bir uygulama alanıdır. Bu tezde uygulamada kullanılan görüntü sıkıştırma yöntemleri incelenerek görüntüler üzerindeki etkileri gösterilmiş ve yöntem karşılaştırmaları yapılmıştır. Run- Length Kodlama, Ayrık Fourier Dönüşümü, Ayrık Kosinüs Dönüşümü, Vektör Kuantalama, Hiyerarşik Vektör Kuantalama dalga dönüşümü teknikleri ile görüntüler sıkıştırılıp, farklı sinyal gürültü oranlarına, mutlak hata oranlarına ve sıkıştırma oranlarına göre karşılaştırılmıştır. Run-Length Kodlamanm düşük sıkıştırma oranlarında daha etkili, buna rağmen Vektör Kuantalama, Hiyerarşik Vektör Kuantalama ve Ayrık Kosinüs Dönüşümü metotlarının daha yüksek sıkıştırma oranlarında daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Yeni sıkıştırma yöntemleri olarak da önce Wavelet Dönüşümü, Vektör Kuantalama ve Hiyerarşik Vektör Kuantalama görüntüye uygulanmıştır. Ortaya çıkan bu melez sıkıştırma tekniklerinin sonucunda elde edilen resimlerin yüksek sıkıştırma oranlarında, diğer sıkıştırma tekniklerine göre orijinal resme daha yakın olduğu görülmüştür. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis DATA COMPRESSION TECHNIQUES Yavuz EKEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electric-Electronic Engineering 2003, Page : 60 Data compression techniques are developed to increase to the efficiency of comminication channels and to occupy less spaces in storage media.This technique helps reducing comminication period, enabling more data flow and decreasing the cost of hardware for data storage.Almost in all data transfer and data storage needs. Data compression techniques are extendsively used. Amongst the many applications,image data compression has great importance due to its high redundant data content. In this study,different image data compression techniques are investigated and compared with each other for their efficiency and effects on image quality.Among the many data compression techniques, the following ones are choosen to be compared with each other: Run-Length Codding, Discrete Fourier Transform, Discrete Cosine Transform, Vector Quantization, Hierarchical Finite-State Vector Quantization and Wavelet Transform Techniques. The basic criteria in comparing these techniques are their compression rates versus their signal to noise ratio. This study has revealed that at low compression rates Run-Length Codding and in high compression rates Vector Quantization and Wavelet Transform are more efficient than the others. As alternative approaches, techniques which are called Hybrid Wavelet Transform with Vector Quantization Technique and Hybrid Wavelet Transform with vi -- JHierarchical Finite-State Vector Quantization are proposed and presented. The results show that these combinations have better performance than the each algorithm individually at high compession ratios.