Gökkuşağı alabalığı yumurtalarının (Oncorhynchus mykiss W., 1792) farklı kuluçkalama araçlarında kuluçkalanması
Hatched in different hatching equipment of eggs of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W., 1792)
- Tez No: 134750
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, üretim, kuluçkalama araçlan, döllenme, gözlenme, larva çıkış oram, serbest yüzme safhasına geçiş oram, Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, production, hatching equipment, fertility, eyes stage egg, rate of larvae, rate of free svvimming phase
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
IV ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI YUMURTALARININ {Oncorhynchus mykiss W., 1792) FARKLI KULUÇKALAMA ARAÇLARINDA KULUÇKALANMASI Fahri AKKUŞ Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2003, sayfa: 21 Bu çalışmada, döllenmiş gökkuşağı alabalığı {Oncorhynchus mykiss) yumurtalarının tekne tipi, dikey akışlı kuluçka dolabı ve zuger tipi kuluçkalama araçlarında kuluçkalandırılarak yumurtaların döllenme, gözlenme, açılma ve larva evrelerinde ki yaşama oranlan ile sayılarının tespiti amaçlanmıştır. Tekne tipi kuluçkalama araçlarında döllenme, gözlenme, larva ve yavru haline geçiş oranlan %97, %95, %94 ve %98 olarak bulundu. Dikey akışlı kuluçka dolaplarında döllenme, gözlenme, larva ve yavru haline geçiş oranlan %96, %98, %91 ve %99 olarak bulundu. Zuger şişesi kuluçkalama araçlarında ise döllenme, gözlenme, larva ve yavru haline geçiş oranlan %99, %94, %93 ve %99 olarak bulundu. Yumurtaların döllenmeden larva çıkış oranlan; teknede %87, dikey akışı dolapta %87, zuger şişelerinde %87 olarak saptandı. Yumurtaların döllenmeden serbest yüzme safhasına geçiş oranlan; teknede %85, dikey akışı dolapta %86, zuger şişelerinde %86 olarak saptandı. Yumurtaların kuluçkalanıp serbest yüzme safhasına ulaşmasında ikinci bir üniteye ihtiyaç duyulmaması nedeniyle tekne tipi (iki amaçlı kullanılan) kuluçkalama aracı kullanılmasının uygun olacağı kanısına vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Master Thesis HATCHED IN DIFFERENT HATCHING EQUIPMENT OF EGGS OF RAINBOW TROUT {Oncorhynchus mykiss W., 1792) Fahri AKKUŞ Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Fish Production and Breeding 2003, Page: 21 In this study, it was aimed to determine in terms of success in fertility, eyes stage eggs and survival rate of larvae of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) which have been hatched in trough type, vertical flow incubator and zoug jars type hatching equipment. Rate of fertility eyes stage egg, development larvae and juvenile in trough type haching equipment were found to be 97 %, 95 %, 94 % and 98 %. Rate of fertility eyes stage egg, development to larvae and juvenile in vertical flow incubator hatching equipment found to be 97 %, 98 %, 91 % and 99 %. And rate of fertility, eyes stage egg, development to larvae and juvenile in zoug jars type haching equipment were found to be 99 %, 94 %, 93 % and 99 %. Rate of larvae from fertiled eggs were 87 %, 87 % and 87 % in trough, vertical flow incubator and zoug jars bottles respectively. Rate of development to free swimming phase were 85 %, 86 % and 86 % in trough, vertical flow incubator and zoug jars bottles respectively. In conclusion, it was decided that it is suitable to use trough type (dual system) hatching equipment due to no need to second unit reach free swimming phase from egg hatching.