Ergin olmayan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)'ın bazı serum bileşenleri üzerine öldürücü olmayan dozdaki kadmiyum klorür ve krom klorür tuzlarının etkileri
The Effects of sublethal doses of crome chloride and cadmium chloride salts on some serum components of immature rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)
- Tez No: 134766
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT KONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oncorhynchus mykiss, krom, kadmiyum, glukoz, ALT, AST, LDH kreatinin, kolesterol, trigliserid, üre. IV, Oncorhynckus mykiss, chrome, cadmium, glucose, ALT, AST, LDH, creatine, cholesterol, triglyceride and urea. tJC YÜSSEKÖ?B£TÎ&3 KüE^Î^ V
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERGİN OLMAYAN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI ( Oncorhynchus mykiss, WALBAUM, 1792 )' NIN BAZI SERUM BİLEŞENLERİ ÜZERİNE ÖLDÜRÜCÜ OLMAYAN DOZDAKİ KADMİYUM KLORÜR VE KROM KLORÜR TUZLARININ ETKİLERİ Fethi Ahmet ÖNER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim dalı 2003, Sayfa : 38 Bu çalışmada öldürücü olmayan dozlarda krom klorür ve kadmiyum klorür tuzlarının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum,1792)'nın bazı serum bileşenleri üzerine zamana bağlı olarak etkileri araştırıldı. Deneylerde krom 0.1, 1.0 ve 10 ppm dozlarda, kadmiyum ise 0.1, 0.5 ve 1.0 ppm dozlar halinde 24,72 ve 120 saat sürelerde uygulandı. Bütün deneysel sonuçlarımız kontrol grubuyla zamana bağlı olarak, istatistiksel açıdan karşılaştırılmıştır. Buna göre: kreatinin seviyesinde, hem krom hem de kadmiyum için uygulanan bütün dozlarında farklılık gözlenmedi. Trigliserid miktarının kromun uygulanan bütün dozlarında yükseldiği gözlendi. Kadmiyum da ise 0. 1 ppm ve 1.0 ppm'lik dozlarda arttığı gözlendi. Aspartat aminotransferaz (AST) seviyesi bütün krom dozlarında (0.1 ppm, 1.0 ppm ve 10 ppm) zamana bağlı olarak artış gösterirken, kadmiyumun uygulanan tüm dozlarında ise AST seviyesi azaldı. Laktat dehidrogenaz ( LDH) seviyesi bütün krom dozlarında ve sadece 1.0 ppm kadmiyum dozunda azalma gösterdi. Buna karşılık 0.5 ppm kadmiyum dozu uygulanan gruplarda LDH seviyesi arttığı görüldü. İncelenen diğer bir serum bileşeni olan Alanın aminotransferaz ( ALT ) enzimi, sadece 1.0 ppm krom dozunda artış gösterirken, kromun geriye kalan diğer dozlannda (0.1 ppm ile 10 ppm) ve 1.0 ppm kadmiyum dozunda azalma gösterdi. Serum kolesterol seviyesi sadece 0.1 ppm'lik kadmiyum dozunda artış gösterirken, tam tersine 1.0 ppm'lik kadmiyum dozunda azaldığı gözlendi. Serum üre değerlerimiz sadece 0. 1 ppm krom dozunda ve 0.5 ppm ile 1.0 ppm kadmiyum dozlarında önemli bir farklılık göstermedi. Ancak kromun uygulanan yüksek dozlarında ( 1.0 ppm ve 10 ppm) ve kadmiyumun düşük dozunda (0. 1 ppm) üre değerlerinin arttığı gözlendi. Serum glukoz seviyesi göz önüne alındığında sadece kromun 0.1 ppm'lik dozunda zamana bağlı olarak önemli oranda artış gösterdi. Fakat geri kalan kromun dozlarında (1.0 ppm ve 10 ppm ) ve kadmiyumun 0. 1 ppm dozunda azaldığı gözlendi.. Sonuç olarak krom ve kadmiyum'un uygulanan öldürücü olmayan (sublethal) dozlarının zamana bağlı olarak gökkuşağı alabalığının serum bileşenlerinden glukoz, üre, kolesterol, trigliserid, ALT, AST ve LDH üzerine etkili buna karşılık kreatinin üzerine ise etkisinin olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF SUBLETHAL DOSES OF CHROME CHLORIDE AND CADMIUM CHLORIDE SALTS ON SOME SERUM COMPONENTS OF IMMATURE RAINBOW TROUT ( Oncorhynckus mykiss^ WALBAUM, 1792 ). Fethi Ahmet ÖNER Fırat University Gradutae School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2003, Pages : 38 In this study, the effects of sublethal doses of chrome chloride and cadmium chloride salts on some serum components of rainbow trout ( Oncorhynckus mykiss, Walbaum, 1792 ) depending on time have been examined. Experimental animals were exposed to 0.1, 1.0 and 10 ppm doses of chrome and 0. 1, 0.5 and 1.0 ppm doses of cadmium for 24, 72 and 120 hours. All experimental results were istatistically compared with control group as depending on exposure time. As to results; no difference was observed on creatine level at all applied doses of both chrome and cadmium. Serum triglyceride level showed increase at all applied doses of chrome. Serum triglyceride level showed increase only 0.1 and 1.0 ppm doses of cadmium. While AST level showed increase at all doses of chrome, it decreased at all applied doses of cadmium. LDH level showed decrease at all doses of chrome and only 1.0 ppm dose of cadmium. On the other and, while it increased at 0.5 ppm dose of cadmium. The level of ALT which is another serum component examined in this study showed increase at only 1.0 ppm dose of chrome. But it showed decrease at all other doses of chrome and 1.0 ppm dose of cadmium. Serum cholesterol level showed increase at only 0.1 ppm dose of cadmium, but showed decrease at 1.0 ppm dose of cadmium. Serum urea level showed not important difference at 0. 1 ppm dose of chrome and 0.5, 1.0 ppm doses of cadmium. But it showed increase at 1.0 and 10 ppm doses of chrome and 0.1 ppm dose of cadmium. Serum glucose level showed increase at only at 0.1 ppm dose of chrome by time. But it showed decrease at 1.0 and 10 ppm doses of chrome and 0.1 ppm dose of cadmium. In conclusion, it was observed that the sublethal doses of chrome and cadmium showed some effects on the levels of some serum components ( glucose, urea, cholesterol, triglyceride, ALT, AST and LDH ) of rainbow trout, but showed no any effects on creatine level of same species.