Bağlaç diyagramı yardımıyla sistemlerin kontrol edilebilirliği
Controllable of system using bond graph methods
- Tez No: 134767
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bond Graph Methods, Controllability, Observability VIII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAĞLAÇ DİYAGRAMI YARDIMIYLA SİSTEMLERİN KONTROLEDİLEBİLİRLİĞİ VE GÖZLENEBİLİRLİĞİ Mustafa CİVALEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2003, Sayfa:75 Sistem dinamiği çalışmalarının ilk adımı olan, sistem modelini ve sistemi tanımlayan matematiksel modeli elde etmede birçok yöntem kullanılmaktadır. Bağlaç diyagramı metodu Özellikle karmaşık yapıdaki sistemlerin model lenmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu çalışmada da; sistemlerin bağlaç diyagramı modeli kullanılarak, durum ve çıkış denklemleri türünden matematiksel model elde edilmiştir. Bağlaç diyagramı tekniği kullanılarak sistemlerin model ve çözümüne yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; bağlaç diyagramı modelinden yararlanarak, sistemlerin kontroledilebilirliği ve gözlenebilirliği ilk defa incelenmiştir. Öncelikle bağlaç diyagramı oluşturulmuş sisteme ait durum ve çıkış denklemleri BONDUC adlı program kullanılarak elde edilmiştir. Kontroledilebilirlik ve gözlenebilirlik ifadeleri, durum ve çıkış denklemleriyle doğrudan ilişkilidir. Durum ve çıkış denklemlerine ait katsayı matrislerini kullanarak, kontroledilebilirlik ve gözlenebilirliğin tespitine yönelik MATLAB 6.5 'te bir program yazılmıştır. Yazılan bu program ile sistemlerin kontroledilebilen ve/veya gözlenebilen durumları tespit edilmiştir. Anahatar Kelimeler : Bağlaç Diyagramı Metodu, Kontroledilebilirlik, Gözlenebilirlik VII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CONTROLLABILITY AND OBSERVABILITY OF SYSTEMS USING BOND GRAPH METHODS Mustafa CIVALEK Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electric and Electronics Engineering 2003, Pages:75 There are several methods for obtaining the system model and the mathematical model identifying system. The technique achieves easiness especially in the modeling of a system with complex structure. In this thesis the mathematical models mentioned by state and output equations of systems have been get by the bond graph technique Many researches have been dealt with the modeling and analysis of systems using the bond graph method. In this work controllability and observability of systems have been investigated in term of bond graph tool at the first time. First, the state and output equations of systems have been obtained by the computer program called BONDUC. In addition controllability and observability of systems, directly related to the state and output equations of systems, have been investigated by using the coefficient matrixes concerning to the state and output equations obtained by the developed MATLAB program.