Kısmi diferensiyel denklemlerin çözümlerinin azalması ve kararlılığı
Decay and stability of solutions of the partial differential equations
  1. Tez No: 134781
  2. Yazar: TUBA BAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Variational Calculus, Fermat principle of least time, Hamilton principle, Ritz-Galerkin Method, Energy functional, asymptotic behaviour, stabih^-^A1^1^*^ V
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KISMI DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN ÇÖZÜMLERİNİN AZALMASI ve KARARLILIĞI Tuba BAKI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı 2003, Sayfa :56 Bu çalışmada, öncelikle varyasyonel hesap ve varyasyonel analizin belli bazı ilke ve metodları ele alınmıştır. Bunlar; Fermat'ın en az zaman ilkesi, Hamilton ilkesi ve Ritz-Galerkin metodudur. Sonra, varyasyonel yaklaşımlarla, kısmi diferansiyel denklemlerin enerji fonksiyonelleri elde edilmiştir. Enerji fonksiyonelinden faydalanılarak lineer olmayan sönümlü dalga denkleminin çözümlerinin asimptotik davranışları incelenmiştir. Dalga denklemi dejenere olduğu ve dejenere olmadığı durumlarda ayrı ayrı ele alınmıştır. Daha sonra hiperbolik tipte bir kısmi diferansiyel denklem ele alınıp enerji fonksiyonelinden faydalanılarak çözümlerinin kararlı olduğu gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : Varyasyonel hesap, Fermat'ın en az zaman ilkesi, Hamilton ilkesi, Ritz- Galerkin metodu, Enerji fonksiyoneli, asimptotik davranış, kararlılık. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis DECAY and STABILITY OF SOLUTIONS OF THE PARTIAL DIFFERENTIAL EQUATIONS Tuba BAKİ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics 2003, Page :56 This thesis begins with an introduction to variational calculus and some certain principles of variational analysis. These principles are Fermat principle of least time, Hamilton principle and Ritz-Galerkin method. Then energy functional of the partial differential equations are obtained by using variational approximation. Using the energy functional, the asymptotic behaviour of solutions of nonlinear damped wave equation are investigated. The wave equation is considered seperately for degenerate case and nondegenerate case. Then a partial differential equation of hyperbolic type is considered. It is shown that solutions of the partial differential equation are stable by using energy functional.