Öz-benzeşimli trafik analiz yöntemi ile yerel alan ağlarında performans tahmini
Performance evaluation of local area networks by self-similarity traffic analysis
  1. Tez No: 134780
  2. Yazar: TANER TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YETKİN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel ağ trafik modeli, öz-benzeşimli trafik, trafik patlaması, Hurst parametresi. VII, Conventional network traffic model, self-similarity traffic, traffic burst, Hurst parameter. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÖZ-BENZEŞÎMLÎ TRAFİK ANALİZ YÖNTEMİ İLE YEREL ALAN AĞLARINDA PERFORMANS TAHMİNİ Taner TUNCER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği 2003, Sayfa: 66 Ağ mühendislerinin amacı ağ tasarımı yapıldıktan sonra mümkün olduğu kadar sorunsuz bir ağ ortamını kullanıcılara sunmaktır. Bu amaç için kullanıcıların istekleri olan yeterli bant genişliği, hafıza gereksinimi ve minimum paket kayıpları kriterlerini garanti etmek zorundadırlar. Bu önemli kriterler 1990'ların başına kadar Markov zinciri ve Poisson dağılımı gibi geleneksel ağ trafik analizi yöntemleri ile yapılmaktaydı. Oysa paket anahtarlamalı ağlar, zamanla patlamalı değişim göstermektedir. Böyle zamanla değişen patlamalı ağların analizini geleneksel yöntemler kullanarak yapmak doğru sonuç vermemektedir. Bu tür ağların analizinde, 1990' ların başında öz-benzeşimli trafik analiz yöntemi önerilmiştir. Öz-benzeşimli trafik analiz yöntemi ile bant genişliği, hafıza gereksinimi ve paket kayıplarının tahmini geleneksel yöntemlere göre daha doğru tahmin edilmiştir. Bu tez çalışmasında Fırat Üniversitesi yerel alan ağı için paket trafiği ölçümleri elde edilmiştir. Toplam ağ trafiğinin öz-benzeşimli özellik gösterdiği hesaplanmıştır. Ölçümlerin yapıldığı her bir zaman dilimi için bant genişliği, hafıza gereksinimi ve paket kayıplarının tahmini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PERFORMANCE EVALUATION OF LOCAL AREA NETWORKS BY SELF - SIMILARITY TRAFFIC ANALYSIS Taner TUNCER Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering 2003, Page: 66 Having designed a network, the objective of network engineers is to provide the users with a network free from problems. For this reason, they must make sure that they allow sufficient bandwidth, memory requirement and minimal packet loss in the network. Such criteria were performed with conventional network traffic analysis such as Markov chaining and Poission distribution until the beginning of 1990's. However, packed-switching networks burst in time. It may not usually be possible to obtain accurate results in the above mentioned networks by conventional methods. In the analysis of such networks, the self-similarity traffic analysis method was suggested at the beginning of 1990's. With this method, memory requirement and packet loss can be estimated more accurately, compared with conventional methods. In this study, the packet traffic measurement was performed for the LAN of Fırat University. It was calculated that the total network traffic exhibited self-similar properties. The estimation of band-width, memory requirement and packet losses were realized for each time interval.