Sularda 4-(1-metil-1-aril siklobütan-3-İL)-2-aminotiyazol kullanılarak spektrofotometrik yöntemle NO2 tayini
Spectrophotometric determination of nitrite in waters using 4-(1-methyl-1-aryl cyclobutane-3-YL)-2-aminothiazole
  1. Tez No: 134794
  2. Yazar: FATİH POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrit, Spektrofotometri, Diazolama, Amino tiyazol
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SULARDA 4-(l-METİL-l-ARİL SİKLOBÜTAN-3-İL)-2-AMİNOTİYAZOL KULLANILARAK SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMLE NO2 TAYİNİ Fatih POLAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 42 Bu çalışmada; 4-( 1 -Metil- 1 -mezitil siklobütan-3-il)-2-aminotiyazol kullanılarak diazolama metodu ile spektrofotometrik yöntemle NO2“ tayini yapıldı. Metodun su örneklerinde uygulanması için optimal şartlar belirlendi. Bu amaçla yapılan çalışmada, asidik ortamda 4-(l- Metil- 1 -mezitil siklobütan-3-il)-2-aminotiyazol ile N-N-dimetii anilin reaksiyonu sonucu azo boyar maddesi sentezlendi [4-(l -Metil- 1 -mezitil siklobütan-3-il)-2-(p-N-N-dimetilazobenzen)- 1,3-tiyazol]. Elde edilen azo boyar madde, İR, 'H-NMR ve Elementel Analiz kullanarak karakterize edildi. Oluşturulan azo boyar maddenin maksimum absorbans yaptığı dalga boyu (Xmax) 482 nm olarak belirlendi. Standart N02”çözeltilerine, oda sıcaklığında aynı reaktifler ilave edilerek asidik ortamda reaksiyon oluşturuldu ve optimal şartlar belirlendi. Oluşan ürün suda çözünmediğinden kloroform fazına alındı ve absorbans değerleri belirlendi. Elde edilen optimal şartlarda N02' için, pH: 2, reaksiyon oluşma süresi; 15 dk., reaktiflerin miktarı; 1.5 mL ve yabancı iyon etkisini gidermek için %1 EDTA değerleri elde edildi. Su örneklerinde tayin edilen NO2", standart metod olarak tanımlanan Gres Metodu ile kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SPECTOPHOTOMETRIC DETERMINATION OF N02- in WATER By 4-(l-METHYL- l-ARYLCLCLOBUTANE-3-YL)-2-AMINOTHIAZOLE Fatih POLAT Firat University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 2003, Page: 42 In this study, spectrophotometric determination of NO2" in water by 4-( 1 -methyl- 1- aryIcyc!obutane-3-yl)-2-aminothiazole was realized (performed). Optimum working conditions of the developed method in the application on water samples were determined and in the analysis optimized parameters were used. The azo dye, 4-(l -methyl- 1 -mesitylclclobutane-3-yl)- 2-(p-N,N-dimethylazobenzene)-l,3-thiazol] was synthesized with the reaction of 4-(l -methyl- 1- mesitylclclobutane-3-yl)-2- aminothiazole and N,N-dimethyl aniline in acidic medium. Obtained azo dye has been characterized by IR, *H NMR and microanalysis methods. By scanning the tool, the maximum absorption wavelength of azo dye was found lo be 482 nin. All the determinations were realized at this wavelength throughout the work. Same reactants were added to N02' standard solutions in acidic medium and necessary optimum working conditions were adjusted again. Since the resulting product İs not soluble in water, it has been extracted into chloroform and the absorption of the solution was measured from this solution in each case. The optimum working conditions are pH:2, reaction time: 15 min., the amount of reactant: 1.5 mL, respectively. To eliminate the interferences 1 mL of 1% EDTA solution was added to every analysis solution. The developed method for N02' determination in water samples here was compared to Gres Method which is accepted as standard method for the NO2' determination in water. Key Wards: Nitrite, Spectrophotometry, diazotization, aminothiazole II