Titanyum içeren metal organik kafes yapılarının sentezi, karakterizasyonu ve fotokatalitik uygulamaları
Synthesis and characterization of titanium metal-organic frameworks and photocatalytic applications
  1. Tez No: 978327
  2. Yazar: KADER ÖKTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokatalitik, Metal organik kafesler, Solvotermal sentez yönetimi, Titanyum, Photocatalytic, Metal–organic frameworks, Solvothermal synthesis management, Titanium
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Titanyum bazlı metal-organik kafesler, Ti elementinin düşük toksisitesi ve benzersiz fotokatalitik özellikleri nedeniyle ilgi çekici bir bileşik sınıfıdır. Gözenekli hibrit bir malzeme sınıfı olması ve modüler yapıları dolayısıyla farklı yapılarda sentez ve fotokataliz de dahil olmak üzere potansiyel uygulamalar üzerine birçok araştırma yapılmaktadır. Bu tez kapsamında Ti-Metal organik kafesler, titanyum öncülü olarak organik titanat (trietanolaminato titanyum(IV) kompleksi), titanyum(IV) propoksit ve titanyum(IV) izopropoksit ve ikincil yapı birimi, organik bağlayıcı olarak tereftalik asit, 2-aminotereftalik asit, trimesik asit, [1,1'-bifenil]-4,4'-dikarboksilik asit kullanılarak solvotermal yöntemle sentezlenmiştir. 4-aminobenzoik asit kullanıldığında reaksiyon koşullarına bağlı olarak metal organik yapısının öncül yapı birimi olan Ti-okso kümeler elde edilmiştir. Sentezlenen MIL-125, NH2-MIL-125, MIP-207, COK-47 yapıları XRD, FTIR, TGA, BET, SEM analizleri ile karakterize edilmiştir. Elde edilen, yüksek yüzey alanına sahip olan NH2-MIL-125 ve MIP-207 yapısına sahip Ti-MOF'ların tekstil, deri ve kozmetik endüstrisinde kullanılan, atık sularda organik kirletici olan metilen mavisi ve metil oranjın uzaklaştırılmasında fotokatalitik aktivite tayinleri yapılmıştır. Organik bağlayıcı grup olarak 2-amino tereftalik asidin kullanıldığı solvotermal yöntemle sentezlenen NH2-MIL-125 (2)'in metilen mavisinin giderilmesinde yüksek fotokatalitik aktiviteye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Titanium based metal-organic cages are an attractive class of compounds due to the low toxicity of Ti element and its unique photocatalytic properties. Due to being a porous hybrid material class and its modular structures, many studies are being conducted on potential applications including synthesis and photocatalysis in different structures. In this thesis, Ti-Metal organic cages were synthesized by solvothermal method using organic titanate (triethanolaminato titanium(IV) complex), titanium(IV) propoxide and titanium(IV) isopropoxide as titanium precursors and terephthalic acid, 2-aminoterephthalic acid, trimesic acid, [1,1'-biphenyl]-4,4'-dicarboxylic acid as secondary structural unit organic binders. When 4-aminobenzoic acid was used, Ti-oxo clusters, which are the precursor structural unit of metal organic structure, were obtained depending on the reaction conditions. Synthesized MIL-125, NH2-MIL-125, MIP-207, COK-47 structures were characterized by XRD, FTIR, TGA, BET, SEM analysis. Photocatalytic activity determinations were made for the removal of methylene blue and methyl orange, which are organic pollutants in wastewater used in textile, leather and cosmetics industries, of the obtained Ti-MOFs with NH2-MIL-125 and MIP-207 structures having high surface area. It was observed that NH2-MIL-125 (2), synthesized by solvothermal method using 2-amino terephthalic acid as organic binder group, has high photocatalytic activity in the removal of methylene blue.