Siklobütan ve benzofuran halkası içeren keton ve ketoksim türevlerinin sentezi
Synthesis of ketone and ketoxime derivatives containing cyclobutan and benzofuran rings
  1. Tez No: 134803
  2. Yazar: MURAT KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİSİR AHMEDZADE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: siklobütan, benzofuran, semikarbazon, ketoksimeter, ketoksimester. XIV, cyclobutane, benzofuran, semicarbazone. ketoximether, ketoximesther. " Sfes^îSs
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Doktora Tezi Siklobütan ve Benzofuran Halkası İçeren Keton ve Ketoksim Türevlerinin Sentezi Murat KOCA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 121 Bu çalışmada, 1,1,3-trisübstitüe siklobütan halkası içeren a-klorketonlar, 2-hidroksiaril aldehitler ve KOH, K2C03 ve NaH gibi bazlarla reaksiyonu sonucu yapısında hem siklobütan hem de benzofuran halkası içeren yeni ketonlar sentezlendi. Sentezlenen ketonların, semikarbazit ve tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan semikarbazonlar, hidroksilarnin ile reaksiyonundan ise ketoksim türevleri elde edildi. Ketoksimlerin epiklorhidrin ile reaksiyonundan yeni glisidilketoksimler sentezlendi. Oluşan glisidilketoksimler çeşitli primer ve sekonder aminler ile etkileştirilerek amino alkollere dönüştürüldü. Ayrıca ketoksimler çeşitli alkil ve acil halojenürlerle etkileştirilerek oksimeter ve ester yapılan da sentezlendi. Saflaştırma işlemleri; kristallendirme ve damıtma yöntemleri kullanılarak yapıldı. Sentezlenen bileşiklerin yapılan, elementel analiz, 'H ve 13C-NMR ve FT-IR ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis Synthesis of Ketone and Ketoxime Derivatives Containing Cyclobutan and Benzofuran Rings Murat KOCA Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences,, Department of Chemistry 2003, Page: 121 In this study, as a result of the reaction of a-halogeneketones which is containing 1,1,3- trisubstitued cyclobutane ring with 2-hydroxyaryl aldehydes, new ketones, containing both cyclobutane and benzofuran rings were synthesized in the presence of KOH, K2C03 and NaH. Subsequently these compounds were converted into their semicarbazone, thiosemicarbazone and oxime derivatives with semicarbazide, thiosemicarbazide and hydroxylamine. New glycidylketoximes were synthesized from the reaction of ketoximes and epichlorhydrine. Obtained new epoxydes were converted into novel amino alcohols by the reaction of different primer and secondary amines. By using alkyl and acyl halogens new oxime ethers and esters type compounds were prepared from oxime observatives of benzofurans. In the purification of the compounds synthesized here, crystallization, distillation techniques were successfully applied where necessary. The structures of the compounds were defined by FT-IR, 'H and 13C-NMR spectroscopy and elemental analyses techniques.