Eser düzeydeki berilyumun önderiştirilerek alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi ile tayini
Determination of beryllium at trace evels by flame atomic absorption spectrometry after preconcentration
  1. Tez No: 134812
  2. Yazar: HALİM AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Berilyum, Toprak, Kömür Külü, Zenginleştirme, Maskeleme, Asetilaseton, Morin, Kupferron, Oksin ve Alev Atomik Absorpsiyon Spektrometresi (F-AAS). X, Beryllium, Water, Soil, Coal ash, Preconcentration, Masking, Acetylacetone, Morin, Cupferron, Oxine, Flame Atomic Absorption Spectrometry (F-AAS) XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ ESER DÜZEYDEKİ BERİLYUMUN ÖNDERİŞTİRİLEREK ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRESİ İLE TAYİNİ Halim AVCI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 115 Bu çalışmada, farklı toprak, kömür ve kömür külü katı örnekler ve çeşitli su örneklerindeki berilyum zenginleştirilerek, alevli atomik absorpsiyon spektrometsi ile tayin edilmiştir. Zenginleştirme tekniği için, adsorbent olarak aktif karbon kullanılmıştır. Ligant olarak asetilaseton, morin, kupferron, oksin, PAR, PAN ve asetilaseton-morin karışımı kullanılmıştır. Asetilaseton-morin karışımı kullanıldığında pH 8,50-10,50 aralığında %90 verim elde edilmiştir. Ca+2Mg+2, ve Al+3 gibi major bileşenlerin yüksek konsantrasyonlarda berilyumun absorbansını bastırdığı tesbit edildi. Bu interferensler optimize edilen metod ile giderilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis DETERMINATION of BERYLLIUM TRACE CONTENTS by FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY AFTER PRECONCENRATION HaHmAVCI Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciendies Department of Chemistry 2003, Page: 115 In this study, beryllium concentrations in soild samples such as soil, coal and fly ash. and different water samples were determined by flame atomic absorption spectrometry after preconcetration. For preconcentration, activated carbon was used as sorbent. The Hgands such as acetylacetone, morin, cupferron, oxine, PAR, PAN and of acetyl acetone plus morin were examined chelating reagents. The recovery of 90% were obtained by using the mixture acetylacetone plus morin, pH range of 8,50-1 0,50. It is observed that the beyllium absorbance were depressed by the major components such as Ca, Mg an Al at the high concentrations. However, this interferences were removed by using the optimized mothod.