T.K.İ. Seyitömer linyit sahasının SURPAC vision madencilik programı ile değerlendirilmesi
Valuation of Seyitömer lignite basin by SURPAC vision
  1. Tez No: 134833
  2. Yazar: CİHAN DOĞRUÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Ocak Tasarımı, Bilgisayar Destekli Tasarım, Rezerv Hesaplaması, Surpac, Computer Aided Design, Open Pit Design, Reserve Estimation, Surpac
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
IV TKİ SEYİTOMER LİNYİT SAHASININ SURPAC VISION MADENCİLİK PROGRAMI İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Cihan DOĞRUÖZ Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kaan ERARSLAN ÖZET Bu tez çalışmasında, Surpac Vision 4.1-F bilgisayar paket programı TKİ Seyitömer Linyit İşletmesinde, 4000 hektarlık bir alanda, 613 adet sondaj kuyusu üzerinde uygulanarak, maden değerlendirmesi ve projelendirilmesi yapılmıştır. Surpac Vision 4.1-F programının, maden değerlendirme ve tasarımında kullanım özellikleri açıklanmıştır. Sondaj kuyu değerleri ile sağlıklı bir veritabanı oluşturulması, oluşturulan verilerin listelenmesi, sondaj kuyularının üç boyutlu görüntülenmesi, sondaj kuyularından cevher kesitlerinin alınması, DTM (digital terrain model) ve STRING mantığı açıklanmıştır. Topoğrafik ve yapısal kontur haritalarının çıkarılması, kuyu loğlarının hazırlanması, cevher kesitlerinin çıkarılması, açık ocak tasarımının yapılması ve elde edilen bilgilerin rapor haline getirilmesi işlemleri yapılmıştır. Oluşturulan DTM ve STRING'ler ile dekapaj hacmi ve kömür rezervi bulunmuştur. Özetle yapılan bu çalışmada Surpac Vision paket programıyla veri tabanı oluşturma ve maden değerlendirme uygulamalarının detayları da sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VALUATION OF SEYITOMER LIGNITE BASIN BY SURPAC VISION Cihan DO?RUÖZ Mining Engineering, M.S. Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Kaan ERARSLAN ABSTRACT In this study, mine valuation and project development has been realised through application of Surpac Vision 4.1-F software on Seyitömer lignite basin of Turkish Coal Enterprises (TKİ), within a 4000 Hectar area and on 613 drill holes. The benefits and features of Surpac Vision 4.1-F software, in mine valuation and design is explained in details. Generation of a database with drill hole data, reporting of various type of information, three dimensional visualisation of drill holes, taking ore body cross sections and displaying, DTM (digital terrain model) and the STRING logic have also been explained. Preparation of topographic and structural contour maps, display of hole logs, design of open pits and preparation of reports using database are also realised. With the DTM and STRINGS, overburden volume and coal reserve amount are calculated. Briefly in this study, how a drill hole database is generated by Surpac V-4.1F, how this database is used for mine valuation is explained in details for a real case mining problem.