Güvenilirlik merkezli bakım (RCM) yöntemi ile asansör bakımı planlaması
Elevator maintenance planning by reliability centred maintenance (RCM)
  1. Tez No: 134842
  2. Yazar: YUSUF ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik Merkezli Bakım, RCM, Bakım Planlaması, Bakım Yönetimi, Hata Türü Etkileri Analizi, FMEA, Asansör, Reliability Centred Maintenance, RCM, Maintenance Planning, Maintenance Management, Failure Mode Effective Analysis, FMEA, Elevator
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV GÜVENİLİRLİK MERKEZLİ BAKIM (RCM) YÖNTEMİ İLE ASANSÖR BAKIMI PLANLAMASI Yusuf ARI Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rahmi ÜNAL ÖZET Günümüzde işletme maliyetlerinin önemli bir kısmını, prosesin devamlılığı için harcanan maliyet kalemleri oluşturmaktadır. Bu kalemlerin ise en önemli bölümü bakım çalışmalarına aittir. Dolayısı ile işletmelerin maliyetini etkileyen en önemli problemlerinin başında optimum bakım modelinin oluşturulması gelmektedir. İşletmelerin bu probleminin çözümü için bir çok değişik yaklaşım geliştirilmiştir. Bakım faaliyetlerinin planlanması için yapılan çalışmalar, bakım faaliyetlerinin optimizasyonu ve tüm bu çalışmaların yönünü ve içeriğini belirleyen bakım politikalarının belirlenmesi gibi ana başlıklardan oluşmaktadır. Bu çalışmaların içerisinde bakım politikalarının belirlenmesi özellikle üstlendiği rol bakımından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalarda 1970'li yıllarda havacılık sektöründe uygulanmaya başlanmış olan Güvenilirlik Merkezli Bakım (RCM) son yıllarda popülaritesini ve uygulama alanını arttırmaktadır. RCM; sistematik yaklaşımı, takım çalışmasını kullanması, parça ile değil sistemin fonksiyonlarını yerine getirmesi ile ilgilenmesi, etkili ve verimli olması gibi temel özellikleri sayesinde giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada RCM yaklaşımı kullanılarak elektrikli asansörlerin bakım planlaması yapılmıştır. Bu amaçla asansör sistemi beş alt sisteme ayrılarak her bir sistem tanımlanmıştır. Bu alt sistemlerin bilgi formları ile RCM karar formları oluşturularak bakım faaliyetleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, elektrikli asansörler ile ilgili mevzuatta istenen bakım faaliyetlerinin planlanmasında sistematik bir yaklaşım kullanılmıştır. Bu sistematik yaklaşım sayesinde etkin ve verimli bir bakım planlaması ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ELEVATOR MAINTENANCE PLANNING BY RELIABILITY CENTRED MAINTENANCE (RCM) Yusuf ARI Industrial Engineering, M. S. Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Assistant Professors Rahmi ÜNAL SUMMARY Maintenance costs form a significant part of the overall operating costs in industry. Maintenance is one of the largest controllable operating costs in capital intensive industries. It is also a critical business function that impacts on commercial risks, plant output, product quality, production cost, safety and environmental performance. For these reasons, using appropriate maintenance planning strategy is very important. In order to solve the maintenance planning problems of companies many methods were developed. The main points of the studies for maintenance planning are maintenance optimization and determination of maintenance strategies. Determination of appropriate maintenance strategies is the most important in maintenance problems. One of the most successful methods for establishing maintenance program is the Reliability Centred Maintenance (RCM) method. The concept of RCM was developed in the early 1970s by commercial airline industry where it has delivered excellent results. RCM is a method for developing and selecting maintenance design alternatives based on safety, operational and economic criteria. RCM employs a system perspective in its analysis of system functions, failures of functions and prevention of these failures. Recently, RCM has been recognized and implemented as an effective tool for establishing maintenance requirements in industry. In this study, maintenance planning of electrical elevators was performed by Reliability Centred Maintenance method. Firstly, elevator system was divided into five subsystems. Then, information worksheets and decision worksheets were formed for each subsystem. These forms were evaluated to determine the maintenance strategies. As a result of this study, a new strategic framework was developed for ensuring that elevator continues to perform without breakdown.