Fiber raman amplifikatörlerin simülasyonu
Simulation of raman fiber amplifiers
- Tez No: 134841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALTUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber, Gürültü Faktörü, Kazanç, Optik Amplifikatör, Raman, Fiber, Gain, Noise Figure, Optical Amplifier, Raman
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çok uzun mesafeli optik iletişim sistemlerinde karşılaşılan en büyük problem fiber kayıp mekanizmalarıdır. Yakın zamanda bu problemi çözmek için optik sinyali direkt yükselten çeşitli optik amplifikatörler geliştirilmiştir. Günümüzde ilgi çeken optik amplifikatör tiplerinden biri de amplifikasyon ortamı olarak standart iletişim fiberi kullanan fiber Raman amplifikatörlerdir. Bu çalışmada, Raman amplifikatörlerin Matlab programıyla modellenmesi ve bilgisayar programı hazırlanmıştır. Simulasyon programı düşük kayıp penceresinde (1.55 um) çalışan ileri ve geri yönlerde pompalamalı Raman amplifikatörlerin sinyal ve pompa güçleri, Raman kazancı, gürültü gücü ve gürültü faktörü karakteristikleri fiber uzunluğu, sinyal ve pompa gücü fonksiyonu olarak grafiksel yolla gösterilmektedir. Simulasyon programı kullanılarak Raman amplifikatörlerin kazanç ve gürültü faktörü performansları analiz edilebilir veya istenilen parametrelerde çalışan bir Raman amplifikatör dizayn edilebilir.
Özet (Çeviri)
One of the main limitation in fiber optical communication system is fiber loss. In recent years, the optical amplifiers that amplifiy optical signals directly were developed to overcome these limitations. One of the types of optical amplifiers attracted recently is fiber Raman amplifiers which alow the user the standart transmission fiber at the some time as an amplification medium. In this study, the modelling and computer simulation of Raman amplifiers are realized in Matlab. Then user our simulation program, signal and pump power evolution along the fiber; Raman gain, noise power, noise figure of forward an bacward pumped Raman amplifiers operating in the low loss window (1.55 um) are obtained as function of fiber length, signal and pump power. The results are than shows grafically. Using our simulation program, gain and noise figure performance of a Raman amplifier can be analyzed or Raman amplifier with desired operating parameters can be designed.