Sanal paralel makine
Parallel virtual machine
  1. Tez No: 134854
  2. Yazar: BURHANETTİN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arayüz, Dağıtık Hesaplama, Dağıtık Paylaşımlı Hafıza, Mesaj Geçişi, Sanal Paralel Makina, XPVM, Distributed Computing, Distributed Shared Memory, Interface, Massage Passing, Network, Parallel Virtual Machine, XPVM
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
IV SANAL PARALEL MAKİNA Burhanettin DURMUŞ Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Danışman : Yrd.Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN ÖZET Bazı uygulamalar için yüksek performanslı bilgisayarlara ihtiyaç vardır. Bu uygulamalar gerçek zamanlı kontrol sistemleri, gerçek zaman kriterlerine esnek ancak yine de zamana karşı hassas olan simülatörler veya icrası çok uzun süren hesaplama ağırlıklı programlardır. Bu çalışmada bu tür ihtiyaçlara cevap verebilecek, dağıtık hesaplama mimarisi altında, bir işletim sistemine ek olarak tasarlanmış sanal bir paralel bilgisayar (PVM: Parallel Virtual Machine) ve grafiksel arayüzü XPVM tanıtılmış, PVM ile oluşturulan dağıtık hesaplama ortamında paralel programlar çalıştırılmış, programların icra süreleri ölçülerek gerçeklenen paralellikten doğan performans gözlemlenmiştir. PVM, birbirlerine ağ ile bağlı, farklı mimari ve işletim sistemleri ile çalışan dağınık halde duran bilgisayarları bir amaç için ve aynı anda çalıştırmaya yarayan yazılım paketidir. PVM ile sisteme katılan bilgisayarlar görünürde birer iş istasyonu ya da kişisel bilgisayar olsalar da, sistem sonunda sanal bir paralel makineye dönüşmektedir. Dolayısıyla PVM, oldukça pahalı yüksek performanslı bilgisayar sistemleri alamayan üniversiteler ve araştırma kurumları için ekonomik bir çözümdür.
Özet (Çeviri)
PARALLEL VIRTUAL MACHINE Burhanettin DURMUŞ Electric & Electronic Engineering, M.S. Thesis, 2003 Thesis Supervisor : Asst.Prof.Dr. Ahmet ÖZMEN SUMMARY Some applications require high performance computing environment. These applications can be real-time control systems, soft real-time simulators or long running non- interactive compute bound tasks. In this paper, a parallel virtual machine (PVM) and its graphical interface (XPVM) have been introduced to meet high performance computing demands, parallel programs have been run in distributed computing media that is formed with PVM, performance by paralellizm is examined with measuring the execution times. PVM is a software package designed as a library extension to an operating system. A virtual parallel system can easily be build from networked computers using PVM. These computers can also be heterogeneous according to their architecture and operating systems. Therefore, PVM makes it possible to build affordable high performance computers for universities and research companies using ordinary workstations and personal computers.