Power system harmonics and compensation in plants
Fabrikalarda güç sistemi harmonikleri ve kompanzasyonu
- Tez No: 134871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TÜMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonik, Kompanzasyon, Matlab/Simulink Programı. II, Harmonics, Compensation, Matlab/Simulink Programme
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FABRİKALARDA GÜÇ SİSTEMİ HARMONIKLERİ VE KOMPANZASYONU AHMET EKİZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Mehmet TÜMAY Yıl : 2003, Sayfa: 72 Jüri : Doç. Dr. Mehmet TÜMAY Doç. Dr. Tankut YALÇINÖZ Yrd. Doç. Dr. Murat AKSOY Bu tez çalışmasında DupontSA CP6 Polimerizasyon İşletmesi TR2 hattı harmonik yönünden incelenmiştir. Deneysel ölçümlerde ABB firmasından yardım alınmıştır. Deneysel analizlerde harmonik anlizör cihazı CP6 TR2 transformatörünün sekonder kısmına bağlanmıştır. Deneysel sonuçlar bilgisayara aynı anda aktarılmıştır. Gerçek sistem Matlab/Simulink programı kullanılarak modellenerek pek çok deneysel çalışmalar yürütüldü ve elde edilen sonuçlar incelendi. Ölçüm ve simulasyon sonuçlan karşılaştırıldığında tatmin edici sonuçlar elde edildi. Ölçümlerde CP6 TR2'nin yük tarafında 5.harmoniğin etkin olduğu ve kompanze edilmesi gerektiği gözlendi. Bu etkin 5.harmoniğin kompanzasyonu için uygun bir pasif filtre tasarlanarak sisteme bağlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS POWER SYSTEM HARMONICS AND COMPENSATION IN PLANTS AHMET EKIZ DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMAY Year:2003, Pages: 72 Jury : Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMAY Assoc. Prof. Dr. Tankut YALÇINÖZ Asst. Prof. Dr. Murat AKSOY In this thesis, DupontSA Polymerization Plant CP6 TR2 line has been examined regarding harmonics. The experimental measurements have been done by the help of ABB Company. In the experimental analysis, harmonic analyzer has been connected to the secondary part of the CP6 TR2 transformer. The experimental data have been transferred to the computer simultaneously. The Matlab/Simulink model of the real system has been established and a number of case studies have been performed and results have been examined. The measurement and simulation results have been compared. The satisfactory results have been obtained. From the measurements, the 5 th harmonics were dominant in the load side of the CP6 TR2 and needs to be cancelled. Then, the proper passive filter has been designed and integrated to the system for cancelling 5!h harmonics.