Hasanoğlan (Ankara) kuzeyinin stratigrafisi
Stratigraphy of the north of Hasanoğlan (Ankara) area
- Tez No: 134872
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hasanoğlan, stratigrafi, triyas, Ankara grubu, Keçikaya, Hasanoglan, stratigraphy, Triassic, Group of Ankara, Keçikaya. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HASANOGLAN (ANKARA) KUZEYİNİN STRATİGRAFİSİ Selçuk Serdar KAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Yıl: 2003 Sayfa: 41 Jüri: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Yrd. Doç. Dr. Murat İNCEÖZ İnceleme alanı Hasanoğlan (Ankara) Beldesi'nin kuzeyini kapsamaktadır. Daha geniş tanımı ile Kuzey anadolu fayı ile Orta anadohı masifleri arasında kalan 151.25 km2'lik bir alandır. İnceleme alanında alt Triyas'tan Kuvaterner*e kadar kaya birimleri yüzeylenmiştir. Yeşilşist fesiyesinde metamorfizma geçirmiş kaya birimlerinden oluşan en eski birimler Emir formasyonunda gözlenmiştir. Emir formasyonu üste doğru kısmen ilksel halini korumuş yine yeşilşist fasiyesinde metamorfizma geçirmiş Elmadağ formasyonu ile geçişlidir. Bu formasyon ise eş yaşlı volkanitleri içinde barındıran Ortaköy formasyonu ile giriktir. Üste doğru ise kumlu kireçtaşı ve yer yer dolomitikleşmiş kireçtaşlarından oluşan Keçikaya formasyonu ile geçişlidir. Ankara grubu diye adlandırılan bu formasyonlar içinde öbekler halinde Permiyen yaşlı kireçtaşına rastlanmıştır. Bu grubun üzerine sırayla Jura yaşlı Hasanoğlan ve Akbayır formasyonları açısal uyumsuzlukla gelmiştir. En son olarakta sırayla Üst Miyosen- Pliyosen yaşlı alüvyon yelpazesi çökeh" olan Karapınar formasyonu ve Kuvaterner yaşlı alüvyon çökelleri arazide gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS STRTIGRAPHY OF THE NORTH OF HASANOGLAN (ANKARA) AREA Serdar Selçuk KAYA DEPARTMANT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCffiNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Year: 2003 Page: 41 Jury: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Yrd. Doç. Dr. Murat İNCEÖZ The research area is located at the north of Hasanoglan (Ankara) county. It has a widespread area an area of 151.25 km2 that lies between North Anatolian Fault and Middle Anatolian massives. In the research area, rock units range from Triassic to Quaterner. The oldest units Emir formation that consist of metamorphosized rock units in greenshist facies are observed in. This formation has transition with Elmadağ formation, which partially preserved its firsr formation towards the top, and which had again metamorphosized in greenshist facies. This formation is joined with Ortaköy formation, which has the oldest volcanics. It has transition with Kecikaya formation, which consists of speckled limestones and partially dolomitized limestones. In these formations, which are called Ankara group, Permiyen aged limestones are encountered in cores. On top of this group, Jurassic aged Hasanoglan and Akbayir formations are laid successfully with angular discordance. Finally, at the top of the succession Miocene-Pliocene aged alluvial fan deposits precipitated. Karapinar formation and Quaterner aged alluvial precipitations are observed in this area successfully.