İnternet kafelerin (dijital kütüphaneler) denetlenmesi ve eğitim amaçlı kullanımının teşviki
The inspection of internet cafes (dijital libraries) and promoting their use for educational aim
  1. Tez No: 135008
  2. Yazar: ÇETİN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Kütüphane, internet Kafe, Eğitim, Denetim, internet, dijital libraries, internet cafe, education, inspection, internet «.«BBSS»
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNTERNET KAFELERİN (DİJİTAL KÜTÜPHANELER) DENETLENMESİ ve EĞİTİM AMAÇLI KULLANIMININ TEŞVİKİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı 2003, Sayfa:354 Bu araştırmada, internet kafelerin Dijital Kütüphaneler eğitim amaçlı kullanımı ve internet kafelerin denetlenmesi çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. Bu bağlamda 81 ildeki internet kafe işletmecileri, internet kafe müşterileri, emniyet müdürlüğü yetkilileri ve 5 ildeki milli eğitim okul idarecilerinin kişisel bilgilerinin yanı sıra, internet kullanımı, internet kafeler, internetin eğitim amaçlı kullanımı, internet kafelerin eğitim amaçlı kullanımı, internet kafelerin denetlenmesi ve bunun için denetleme formu geliştirilmesi amacıyla çeşitli konulara ilişkin maddeler üzerinde kendi görüşlerinin yanı sıra, gruplar arasında anlamlı görüş farklılığı bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Tüm gruplardan toplam 2748 kişiye uygulanan anketlerle çeşitli araştırma bulgularına ulaşılmış ve konuyla ilgili öneriler getirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre sonuçlar şöyle özetlenebilir:. Ağırlıklı olarak gençler ve öğrenciler tarafından kullanılan internet kafeler, genellikle oyun ve eğlence içerikli algılanmakta ve bu şekilde kullanılmaktadır.. internet kafeler, toplumun büyük kesiminin internet ihtiyaçlarını karşıladıkları mekanlardır, internet kafeler, bu nedenle bilgi toplumu olma yolunda özel bir misyon üstlenmişlerdir.. Internet kafelerin denetimi, bu mekanların topluma daha yararlı hale gelebilmeleri ve eğitim amaçlı kullanılmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında getirilen öneriler ise şu şekilde özetlenebilir:. Ağırlıklı olarak gençler ve öğrenciler tarafından kullanılan internet kafelerden etkili ve eğitim amaçlı yararlanabilmek amacıyla, başta okullar ve eğitim kurumları olmak üzere, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve tüm kurumlarda internet kullanımı ve bilgiye ulaşım yolları eğitimi verilmeli ve internet bilinci artırılmalıdır.. Bilişim toplumu olma yolunda internet kafeler sorunları giderilerek ve kalitesi artırılarak desteklenmeli, yaygınlaştırılmalı ve bu mekanlar her yaştan bireylerin ve ailelerin istifadesine sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis“THE INSPECTION OF INTERNET CAFES (DİJİTAL LIBRARIES) AND PROMOTING THEIR USE FOR EDUCATIONAL AIM”Departmant of Educational Sciences Institute of Social Sciences University of Firat 2003, Pages:354 In this research we aimed to examine the internet cafes as a digital library for educational purposes. In this direct, this research have been implemented in 81 provinces with the topics of internet usage, educational uses of internet and internet cafes, inspection of internet cafes. For this purpose a survey carried out to 2748 person involving various institutions. The results from the research indicate that:. In general, younger people and students went to internet cafes,. Internet cafes perceived as an entertainment place by users,. Internet cafes have met the society's needs like access to internet,. Inspection of internet cafes is a most important matter for ensuring their uses for educational purposes. From the results of this study, the following can be recommended:. Use of internet by all of the individuals is a requirement of being a knowledge society. For this purpose internet training must be given to all of the individuals by schools, educational institutions and non-profit organisations.. Internet cafes must be supported by all of the institutions as well as increasing their quality.