lll-Vll yüzyıllarda Urfa (siyasi, fiziki-idari-dini ve sosyo-ekonomik yapı)
Urfa lll-Vll. centuries
- Tez No: 135009
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Urfa, Edessa, Abgar, Osrhoene
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ ffl - VH. YÜZYILLARDA URFA Şükran YAŞAR FD3AT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANA BİLİM DALI 2003; Sayfa: XBJ+388 Seleucoses tarafindaıı kurulan Edessa (Urfa), müstakil krallık döneminden sonra üçüncü yüzyılda Roma kolonisi oldu. Doğudan batıya ve kuzeyden güneye uzanan anayolların kesişme noktasında olmasından dolayı, Ortaçağ boyunca bölgenin askerî ve ticarî en önemli şehri haline geldi. Diğer bir bakımdan Urfa, doğu ve batı küllürlerinin birbirine karıştığı çok önemli eğitim ve kültür merkeziydi. Üçüncü ve dördüncü yüzyıllarda Roma kolonisi olan Edessa (Urfa)'mn fizikî, idarî, dinî ve sosyo-ekonomik yapısı, dönemin tarihçileri tarafından ekseriyetle araştırılmıştı. Şehrin fizikî yapısı; şehir surları, içkale, idarî binalar, mahalleler, mezarlıklar vs. olarak incelendi. Dinî yapısı incelenirken özel önemlerinden dolayı Paganizm ve Hıristiyanlık iyice tetkik edildi. Yahudi ve Maniheistlere de önem ve elkinlikleri oranında değinildi. Şehrin idarî yapısı, idare birimleri, bürokrasi de araştırıldı. Şehrin sosyo-ekonomik yapısı, iktisadî hayat ve sosyal hayat olmak üzere iki başlık altında incelendi. Anahtar Kelimeler :Urfa, Edessa, Abgar, Osrhoene
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS URFA IN m - VH. CENTURIES Şükran YAŞAR UNIVERSITY OF FIRAT SOCIAL SCIENS INSTITUTE History Departmant 2003; Page: Xffl+388 Edessa, established by Seleucoses, became a Roman Colony in the third century, after the period independent kingdom. Its strategik location and that it is located on the route of the main roads going from the East to the West and from the North to the South caused the city to become the most important military and trade center of the region during the Medieval Ages. Urfa, from another perspective, is a very important educational and cultural center where Eastern and Wastern cultures mtermingle. Physical, administrative, religious and social-economic structures of Edessa, which was a Roman Colony in the third and fourth centuries, were mainly researched by the chroniclers of the period. Its physical structure was examined via its city wall, castle, official building, wards, graveyards, ect. While researching its religous structure, paganism and Chistianity were examined thoroughly due to their special importance; a brief in formation was given about Judaism and Maniheizm. Administrative structure of the city, its administration units an bureaucracy were also examined properly. Socio-economic structure of the city was examined under two separate sub-titles: economical life and social life.