Karakeçili ağzı (Kırıkkale) inceleme-metinler-sözlük
Dialect of Karakeçili (Kırıkkale) analysys-texts-dictionary
- Tez No: 135015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NADİR İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karakeçili, Kırıkkale, ağız, fonetik, morfoloji, Karakeçili, Kirikkale, dialect, phonetics, morphology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KARAKEÇİLİ AĞZI (KIRIKKALE) (İnceleme-Metinler-Sözlük) FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2003, Sayfa: 223 Bu çalışmada Siverek, Suruç, Viranşehir, Söğüt, Domaniç'te yaşayan Karakeçili aşiretlerinin kesişme noktasında bulunan Kırıkkale Karakeçililerinin dil yapısı fonetik, morfolojik yönden incelenmiştir. Çalışma İnceleme, Metinler ve Sözlük kısmından oluşmaktadır. İnceleme kısmında Kırıkkale Karakeçililerinin ağzı fonetik ve morfolojik bakımdan incelenmiştir. Metinler kısmında Karakeçili ilçesinde derlenen metinlere yer verilmiş, Sözlük kısmında da Kırıkkale Karakeçililerinin söz varlığı ortaya konulmuştur. Bu çalışma ile Türkiye Türkçesi ağızlarının önemli bir kolunu oluşturan Kırıkkale Karakeçililerinin ağzı Türk kültürünün hizmetine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis KARAKEÇİLİ A?Zİ (KIRIKKALE) (Analysys-Texts-Dictionary) FİRAT UNIVERSITY INSTITUE of SOCIAL SCEINCES DEPARTMENT of TURKISH LANGUAGE ANI) L1TARETURE 2003, Page, 223 In this study, the accent of Karakeçili tribe living in Kirikkale which is in the cross of areas where the groups from these tribe live, was investigated with respect to phonetic and morphology. The study comprises three main section: Karakeçili accent was investigated for phonetic and morphology in the search section. The text compiled in the town of Karakeçili were presented in the text section. The vocabulary of Karakeçili accent was involved in the vocabulary or dictionary section. With this study, the accent of Karakeçili which is one of the important accents of Turkish was presented to Turkish Culture.