Savaştepe'deki Karakeçili Yörüklerinin halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerinden örnekler
Examples from the folk literature and folklore products of the Karakeçili Yoruks in Savaştepe
  1. Tez No: 817857
  2. Yazar: HATİCE ŞEYMA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Karakeçili, Balıkesir, Savaştepe, Halk Edebiyatı, Halk Bilimi, Karakeçili, Balikesir, Savaştepe, Folk Literature, Folklore
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalışmada, Anadolu coğrafyasının farklı bölgelerine yayılmış olan ve Yörük olarak adlandırılan Karakeçililerin, Balıkesir ilinin Savaştepe ilçesinde ikamet edenleri incelenmiştir. Bir alan araştırması olan bu çalışmada, Savaştepe'deki Karakeçili Yörüklerinin halk edebiyatı ve halkbilimi unsurlarının yanı sıra Karakeçililerin tarihi, Karakeçili isminin kökeni ve Anadolu coğrafyasında iskân edilmeleri gibi konulara da değinilmiştir. Çalışmanın ana kısmını oluşturan halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri, çalışma alanından derleme yoluyla elde edilmiş ve bu ürünler çeşitli incelemelere ve değerlendirmelere tabi tutularak Savaştepe'deki Karakeçili Yörüklerinin bugünkü kültürel dokusu hakkında sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, Yörük olarak adlandırılan Savaştepe Karakeçililerinin tarihini ve özellikle de sözlü kültürünü farklı açılardan değerlendiren bir alan araştırmasıdır.
Özet (Çeviri)
İn this study, the Karakeçili's, known as Yoruks, who are spread across various regions of Anatolia, particularly the ones residing in Savaştepe district of Balikesir province, were examined. This field research focused on the folk literature and folklore products of the Karakeçili Yoruks in Savaştepe, as well astopics such as the history of the Karakeçili Yoruks, the origin of the Karakeçili name and their settlement in Anatolia. The main part of the study which consists of folk literature and folklore products was obtained through fieldwork and these products were subjected to various analyses and evaluations to obtain results about the current cultural fabric of the Karakeçili Yoruks in Savaştepe. This study is an field research that evaluates the history and particularly the oral culture of the Savaştepe Karakeçili Yoruks referred to as Yoruks.