Tavşanlı Karakeçili ve Kızılkeçili yörüklerinin söz varlığı
Vocabulary of Karakeçili and Kızılkeçili nomads (yuruks) of Tavşanlı
- Tez No: 823853
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR SIR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi Ağızları, Kütahya Tavşanlı Ağzı, Söz Varlığı, Karakeçililer, Kızılkeçililer, Dialects of Türkiye Turkish, Kütahya Tavşanlı Mouth, Vocabulary, Karakeçililar, Kizilkeçililar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Duygu ve düşüncelerin aktarılmasını sağlayan dil, toplumun tarihi ve kültürünü geleceğe taşıyan en önemli vasıtadır. Dilin malzemesi ise, sözcüklerden, söz öbeklerinden, kalıp ve kalıplaşmış ifadelerden örülü söz varlığıdır. Söz varlığı, sadece yazı diliyle sınırlandırılamaz. Halk dilinde kullanılagelen sözcükler de mevcuttur. Bunlar, tarih boyunca bir dilin değişim ve gelişimini gösteren önemli unsurlardır. Özellikle Türkiye Türkçesi ağızları bu yönüyle oldukça zengin malzemeyi bünyesinde barındırmaktadır. Hızlı sanayileşme ve teknolojinin gelişimi ile yozlaşmaya başlayan Türk dili ve kültürünün korunması için Anadolu ağızları üzerine yapılan çalışmalar önemlidir. Bu çerçevede Anadolu'unn kadim sakinlerinden Karakeçili ve Kızılkeçili Yörüklerinin dil özelliklerini ortaya koymak hem Türk diline hem de kültürüne büyük katkılar sağlayacaktır. Bu çalışmada, Tavşanlı Karakeçili ve Kızılkeçili Yörük ağızlarının dil özellikleri incelendi. Bu doğrultuda Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesine bağlı 15 Yörük köyü ve ilçe merkezi ziyaret edildi. Derleme yöntemleri dikkate alınarak kaynak kişilerle röportaj yapıldı ve yöneltilen soruların cevapları kayıt cihazı ile kayıt altına alındı. Ses kayıtları, transkripsiyon alfabesi kullanılarak aktarılmıştır. Derlenen 25 metin ses bilgisi ve söz varlığı üzerinde durulmuştur. İncelemede adlar, kalıplaşmış dil birimleri ele alınmış, ağız özelliği gösteren kelimeler çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language, which provides the transfer of emotion and transmission, is the most important tool that carries the history and culture of the society. The material of the language, on the other hand, is the vocabulary built from words, phrases, patterns and stereotypes. Vocabulary cannot be limited to written language only. There are also words that are used in the colloquial language. These are important elements that Show the change and development of a language throughout history. Especially Türkiye Turkish dialects contain very rich material in this aspect. Studies on Anatolian dialects are important fort he preservation of the Turkish language and culture, which started to degenerate with rapid industrialization and the development of technology. In this context, revealing the language characteristics of Karakeçili and Kızılkeçili Yörüks, one of the ancient inhabitants of Anatolia, will make great contributions to both Turkish language and culture. In this study, linguistic features of Tavşanlı Karakeçili and Kızılkeçili Yoruk dialects were investigated. In this direction, 15 Yörük villages and district centers of the Tavşanlı district of Kütahya province were visited. Interviews were made with the source persons, taking into account the compilation methods, and the answers to the questions were recorded with a tape recorder. Sound recordings were transferred using transcription alphabet. 25 compiled texts focused on phonetics and vocabulary. In the study, nouns, stereotyped language units were discussed and words with dialect characteristics were studied.