Maruni Kilisesi
The Maronite Church
- Tez No: 135020
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The Maronites, the Maronite Church, the Maronite liyurgy, Monothelitism, Catholicize
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
ÖZET Işık, Ramazan,“Manini Kilisesi”Doktora tezi, Tez Danışmanı; Prof. Dr, Mustafa Erdem, VI-264. Maruni Kilisesi, adını taşıyan araştırmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, metot ve kaynaklar, Hıristiyanlık öncesi, Suriye ve Lübnan'da, sosyal ve dini durum, Hıristiyanlığın doğuşu ve bölgede yayılışı, Marunilerden önce Lübnan ve civarında Hıristiyanlık hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde, Maruni tabiri, Martinilerin kökeni, Aziz Marun ve Manın manastırları ve Monotelitizm doktrini ile ilgili tartışmalar üzerinde durularak, Marun manastın rahiplerinin Kadıköy konsili taraftarı ya da monofizit rahipler olup olmadıkları ortaya konmaya çalışıldı. Bu bölümde, ayrıca Maruni Kilisesinin ortaya çıkışı, John Marun'un hayatı, piskoposluğu, Antakya patrikliğine atanması, John Marun, Merede, Cerajime ve Marunilerle ilişkisi tartışıldı. Maruni mezhebi, VII. yüzyılda yaşayan John Marun'a nispet edilmekte ve onun ilk Antakya Maruni patriği olduğu belirtilmektedir. Ancak, onun gerçekten Antakya patriği olup olmadığı konusunda tarihçiler farklı görüşler öne sürmektedirler. Bununla birlikte, Marunilerin VII. yüzyılda Melkitlerden ve Süryani Monofizitlerden ayrı bir grup olarak yeni bir mezhep teşkil etmiş oldukları açıktır. Ancak, onları Kadıköy'e bağlı bir grup olarak değerlendirmek mümkün değildir. Ayrıca, birinci bölümde, John Marun'dan sonra, Memlukler ve Osmanlılar döneminde Maruni Kilisesi ve toplumunun, dini ve siyasi tarihleri incelenerek, Lübnan tarihinde Maruni Kilisesi ve toplumunun yeri tespit edilmeye çalışıldı. İkinci bölümde, Maruni Kilisesinin hiyerarşik yapısı ve Marunilerde dini ayinler, törenler konusu incelenmeye çalışıldı. Bu bağlamda, kilisenin örgütsel yapısı tespit edilerek, din adamları hiyerarşisi, görev ve yetkileri ile cemaat ü zerindeki o toriteleri incelenmeye çalışıldı. Ayrıca, Marunilerde dini ayinler ve törenler bağlamında, Maruni liturjisi, ayin kitapları ve ayinleri ile Marunilerde liturjik yıl boyunca, kutlanmakta olan bayramlar, anma günleri ve bunlarla ilgili adetler tespit edilmeye çalışıldı. Ayrıca, Marunilerde evlilik, doğum, ölüm ve cenaze törenleriyle ilgili inanç ve uygulamaları ortaya koymaya çalıştık. Maruni Kilisesi ilk Uniate kiliselerden birisidir. Bu bağlamda; üçüncü bölümde, Manini Kilisesinin Katolikleşme süreci, Maruni Kilisesinin, Roma Kilisesi ile ilişkileri, Fransisken ve Cizvit tarikatına bağlı rahiplerin Maruniler arasındaki faaliyetleri ile Roma Kilisesinin, Maruni Kilisesini Latinleştirme çabaları ve faaliyetleri incelenmeye çalışıldı. Ayrıca, bu bölümde, günümüzde Maruni Kilisesi ve toplumunun durumu tespit edilmeye çalışılarak, günümüz Lübnan'ında Maruni Kilisesi ve ileri gelenlerinin Lübnan'la ilgili dini, siyasi ve politik konumları incelenmeye çalışıldı. Anahtar Kelimeler; Maruniler, Maruni Kilisesi, Maruni liturjisi, Monotelitizm, Katolikleşme.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Işık Ramazan, The Maronite Church, PhD, Thesis, Thesis Advisor: Prof. Dr. Mustafa ERDEM, VI-264. Our study, so-called 'The Maronite Church' consist of the introduction and three chapters. At the introduction; information about the method and sources, about the social and religious status in Syria and Lebanon before Christianity, about the birth of Christianity at the region and its spread, and about the Christianity in Lebanon before the Maronites was given. At the first section; Looking over the discussion about the term 'Maronite', the origin of the Maronites, Ascetic Marun and the Monastery of Marun, and the Monothelitism doctrine, whether the Marun monks were the supporters of the Chalcedon council or Monophysit monks or not was studied. Also at this section; the origin of the Maronite Church, John Marun's life, his episcopacy, his appointment as the patriarch of Antioch, his relation with Merede or Merdeites, Jarajima and the Maronites was argued. The Maronite Sect is dedicated to John Marun who has lived in the VH.th. century and it is claimed that he was the first patriarch of Antioch. But, historians have different claims whether he was the the patriarch of Antioch or not. However, it is obvious that the Maronites formed a different sect from the Malkites and Syrian Monophysits. But, it is impossible to consider them as a group dependent upon the Chalcedon. Moreover, at the first section, it was tried to determine the place of the Maronite Church and the society in Lebanese history by studying the religious and the political history of the Maronite Church at the time of the Ottomans and the Mamlouks. At the second chapter, the hierarchical structure of the Maronite Church and the Maronian's religious ceremonies were studied. By determining the structure of the church, we studied the hierarchy of the religious staff their duty and responsibilities and their authority on the society. Besides, we have searched the the Maronite liturgy, their ceremony books and ceremonies and the celebrations and the festivals and the customs during the liturgical year at the Maronites. Marriage, birth, death and funerals of the Maronites and also their traditions and believes were studied. The Maronite Church is one of the first Uniate churches. At the third chapter; the catholicizing process of the the Maronite Church, its relation with the church of Catholic Rome, the activities of the patriarchs belonging to the Jesuit order among the Maronites, and the efforts and activitiesof the church of Rome for latinizing the Maronite Church were studied. Also in that section, by trying to determine the situation of the Maronite Church and the society at present, the religious and political statue of the Maronite Church and its importend figures in Lebanon at present were studied.