Fevzi Ma'lûf hayatı, eserleri ve Alâ Bisâti'r-Rîh (Uçan halı) adlı şiirin tahlili
The life and works of Favzī al Maʿlūf and analysis of his poem ʿAlā Bisāṭi'r-Rīh (On the flying carpet)
  1. Tez No: 533323
  2. Yazar: NECMİ KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikaʼya Göç, Mehcer Edebiyatı, Fevzî el-Maʿlûf, ʿAlâ Bisâṭiʼr-Rîḥ, Immigration to America, The Literatuer at Exile, Favzī al Maʿlūf, The Flying Carpet
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
1860 yılında Lübnan'da baş gösteren Dûrzî – Marûnî çatışmalarından sonra daha çok Lübnan, Filistin ve Suriye havalisinden yaklaşık bir milyon kişi, Kuzey ve Güney Amerika'ya göç etmiştir. Çoğunluğunu Hristiyan Arapların oluşturduğu göçmenler, kendi kültür ve geleneklerini yaşatmak için kültürel ve sosyal alanlarda faaliyet gösteren birçok dernek kurmuşlardır. Bu faaliyetlerin neticesinde Mehcer Edebiyatı doğmuştur. Bu tezimizin konusu da, modern Arap edebiyatının önemli bir kolu ve zenginliği olan Mehcer edebiyatının önde gelen şairlerinden biri olan Fevzi el-Ma ʿlûf'un hayatı, eserleri ve ʿAlâ Bisâti'r-Rîh adlı şiirinin çevirisi ve tahlilidir. Şiirleri batı dillerine çevrilen ve birçok edebi çalışmanın konusu olan bu genç şairle ilgili olarak Türkiyeʼde yapılmış müstakil bir çalışma yoktur. Biz de bu eksikliği dikkate alarak bu çalışmayı hazırlamayı ve başta akademisyenler olmak üzere, Türk okurun istifadesine sunmayı uygun gördük.
Özet (Çeviri)
Following the conflicts erupted between Druse and Maronite groups in Lebanon around 1860's, about one million people mostly from Lebanon, Palestine and Syria had immigrated to the North and South America. The immigrants most of whom occured by Christian Arabs had established many associations in the cultural and social spheres to keep their culture and traditions alive. As a result of these movements 'the Literatuer at Exile' was emerged. The subject of this thesis is the life and works of Fevzī al Malouf, one of the leading poets of 'Exile(Mehcer) Literature' which is an important field and richness of modern Arabic literature, and the translation and literary analysis of his poem“ ʿAlâ Bisâti'r-Rîh ”(The Flying Carpet). There isn't any detached literary works in Turkey related to this young poet whose poems was translated into the western languages and was a subject for lots of literary studies. So, we deemed appropriate to prepare this study by taking this deficiency into consideration and to present it to the benefit of Turkish readers, especially academicians.