Montaj hatlarının değişen koşullar altında yeniden dengelenmesi
Assembly line rebalancing under varying conditions
- Tez No: 135528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj Hatları, Yeniden Dengeleme, Dal - Sınır Algoritması, Assembly Lines, Rebalancing, Branch-and-Bound Algorithm. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ MONTAJ HATLARININ DEĞİŞEN KOŞULLAR ALTINDA YENİDEN DENGELENMESİ Ebru YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl : 2003, Sayfa : 94 Jüri : Doç. Dr. Rızvan EROL : Doç. Dr. Osman BAB AARSLAN : Yrd. Doç. Dr. S. Noyan OĞULATA Dengeli bir montaj hattında, -metod geliştirme, teknolojik yenilikler, istasyonlarda öğrenme gibi- bazı nedenlerden dolayı işlem sürelerinde değişiklikler olması hatlın yeniden dengelenmesini gerektirebilir. Bu çalışmada, işlem sürelerinde değişiklik olduktan sonra denge gecikmesi belirlenen bir değeri aşıyorsa yeniden dengeleme yapılmaktadır. İncelenen montaj hattı tek modelli, deterministik işlem süreli bir montaj hattıdır. Yeniden dengeleme için çevrim süresi, öncelik, bölgeleme, bölünmeme, taşıma, denge gecikmesi kısıtlan altında, işlemlerin istasyonlar arasında taşınmasının toplam maliyetini minimum yapan bir tamsayılı programlama modeli ve bu modele özgü optimum çözümü veren bir dal-sımr algoritması geliştirilmiştir. Dal- sınır algoritması çözümü hızlandıran kesme kurallarım içermektedir. Algoritmanın etkinliği farklı boyutlu örneklerle test edilmiş ve kesme kurallarının çözüm süresini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ASSEMBLY LINE REBALANCING UNDER VARYING CONDITIONS Ebru YILMAZ DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Rızvan EROL Year : 2003, Pages : 94 Jury : Assoc. Prof. Rızvan EROL : Assoc. Prof. Osman BAB AARSLAN : Assist. Prof. S. Noyan O?ULATA Changes in task times in a balanced assembly line due to improvements in methods and technology and learning effects may require the line to be rebalanced. In this study, rebalancing is recommended when the balance delay exceeds a specified value after continual deterioration in line balance. Investigated assembly lines are single model lines with deterministic task times. First, the problem is formulated as an integer programming model whose objective function is to minimize the total cost of moving tasks between stations under cycle time, precedence, zoning and indivisibility constraints. Next, a special branch-and-bound algorithm using tree search is developed. This algorithm has fathoming rules aimed at reducing the solution time. Test examples in varying sizes show that these rules decrease the solution time significantly.