Çamardı (Niğde) yöresi tersiyer (eosen) istifinin bentik foraminifer topluluğu
Benthic foraminiferal assemblage of tertiary (eocene) sequence of Çamardı (Niğde) region
- Tez No: 135527
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bentik, biyostratigrafi, biyozon, Lütesiyen, Çamardı, Benthic, biostratigraphy, biozone, Lutetian, Çamardı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışma alanı, Ecemiş Fay Kuşağı içerisinde Çamardı İlçesi'nin kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadır. Çamardı ve yakın civarındaki stratigrafik istif temelde Paleozoyik yaşlı Niğde metamorfitleri ile başlayıp daha sonra Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı karbonat kayaçlanyla devam etmektedir. Bu çalışma, kireçtaşı, kumtaşı, çakıltaşı, kumlu-killi kireçtaşı, ardalanmasından oluşan Kaleboynu formasyonu içerisinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada, 2 stratigrafik kesit ölçülerek, bu kesitlere ait bol fosilli ve ayrışmış tabakalardan 11 örnek alınmıştır. Bu örneklerden 191 adet ince kesit yapılmıştır. Bu ince kesitlerin mikroskopik incelemesi sonucunda sistematik olarak Alt-Orta Lütesiyen'i karakterize eden 6 cins ve 15 tür tayin edilmiştir. Bu türlerden Alveolina cattosa, A. afif. obtusa, A. obtusa, A. pinguis, A. levantina, A. frumentiformis, A. stercusmuris, Asterigerina rotula, LocJâıartia alveolata, Nummulites praediscorbimıs Alt Lütesiyen'i belirtmektedir. N. beaumonti, N. millecaput, N. praeaturicus ve Discocyclina cf. harrisoni ise Orta Lütesiyen tabakaları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca tayin edilen bu bentik foraminiferlere dayanılarak Alt Lütesiyen için SBZ 13 biyozonu, Orta Lütesiyen içinse SBZ 14 ve SBZ 15 biyozonlan ayırtlanmıştır. İnceleme alanınındaki birimlerin litolojik özellikleri ve bentik foraminifer içeriklerinin değerlendirilmesi sonucu resifâl ortamda çökeldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is situated in the northeast and northern of Çamardı, along the Ecemiş Fault Zone. The oldest unit of Çamardı and its near vicinity is the Paleozoic Niğde metamorphics and it is overlaid by the Mesozoic and Senozoic carbonates. The study has been carried out in the Kaleboynu formation which consists of limestone, sandstone, conglomerate and clayey and sandy limestone. During the field work, 2 stratigraphic sections have been mesured where 1 1 fossiliferous and weathered rock samples have also collected. 191 thin sections have been prepared. As a result of the examination of thin sections under the microscope, 6 genera and 15 species are identified to characterize Lower and Middle Lutetian systematically. Alveolina callosa, A. aff. obtusa, A. obtusa, A. pinguis, A. levantina, A. frumentiformis, A. stercusmuris, Asterigerina rotula, Lockhartia alveolata, Assilina exponens, Nummulites praediscorbinns characterize Lower Lutetian. Nummulites beaumonti, N. millecaput, N. praeaturicus and Discocyclina cf. harrisoni are placed within the Middle Lutetian layers. Based on the identified benthic forarninifera, the biozones, SBZ 13 of Lower Lutetian and SBZ 14 and SBZ 15 Middle Lutetian, are determined. Due to assesment of litho logical characteristics and benthic foraminiferal content, it is concluded that the study area is formed under a reefal environment.