Borçka (Artvin) Barajı'ndaki enjeksiyonların jeoteknik açıdan incelenmesi
Geotechnical investigation of injection applications in Borçka (Artvin) Dam
- Tez No: 135532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Galeri, Enjeksiyon, Baraj, Dolgu, Çoruh nehri, Gallery, Injection, Dam, Fill, Çoruh River n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz YÜKSEK LİS ANS TEZİ BORÇKA (ARTVİN) B ARA JINDAKI ENJEKSİYONLARIN JEOTEKNİK AÇIDAN İNCELENMESİ Süleyman YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman:Yrd Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yd: 2003, Sayfa :80 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Tolga ÇAN Borçka Barajı Aşağı Çoruh Havzasında yer almaktadır. Baraj, Çoruh nehri ile büyük yan kollarından biri olan Murgul çayının birleşim yerinin takriben 300 m. mansabmda, Borçka ilçesinin yaklaşık 1,5 km. güneydoğusunda ve Artvin ilinin 25 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Borçka barajı merkezi kil çekirdekli, zonlu dolgu tipindedir. Temel geçirimsizlik perdesi, gövde altında inşa edilen geçirimsizlik duvarı ve yamaçlarda açılan galerilerden yapılan perde enjeksiyonu ile oluşturulmuştur. Bu galeriler baraj ekseni üzerinde, sağ sahilde 2 adet, sol sahilde 3 adet olmak üzere toplam 5 adettir. Borçka BarajıMa 5000 m' si araştırma ve kontrol kuyusu olmak üzere toplam 50.000 m delgi yapılmıştır. Ortalama katı madde enjeksiyonu alımı; 25 kg/m.dir,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS GEOTECHNICAL INVESTIGATION OF INJECTION APPLICATIONS IN BORÇKA (ARTVİN) DAM Süleyman YILMAZ DEP ARTEMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AssistProf. Dr. Ergül YAŞAR Year: 2003, Pages : 80 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL AssistProf. Dr. Ergül YAŞAR AssistProf. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ AssistProf. Dr. Alaettin KILIÇ AssistProf. Dr. Tolga ÇAN The Project of the Borçka dam and Hydroelectric power plant which has been constructed at the Coruh River in Northeast Anatolian region of Turkey is located in the down Coruh basin. The dam site is roughly 300 m. upstream of joint place of Murgul brook with Coruh River, 15 km up stream of Borçka and 25 km in North east of Artvin. The design of the dam is a centralised clay cored embankment,, zoned type, grout curtain and cut of wall and curtain injection. Injection galleries for providing impermeable area were opened 2 in Right side and 3 in left side of dam site. It were made boreholes 5000 m exploratory and check holes, total 50.000 m. borehole for injection in Borçka dam. Average grout takes are 25 kg/m.