Demirin korozyonuna bağlı bazı yapıların etkilerinin kuantum kimyasıyla araştırılması
Quantum chemical study of the effects of some structures on corrosion of iron
- Tez No: 135535
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Demir, Korozyon, Yan-ampirik Hesaplama, PM3, ZINDO/1, Iron, Corrosion, Semiempirical Calculation, PM3, ZINDO/1 II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DEMİRİN KOROZYONUNA BAZI YAPILARIN ETKİLERİNİN KUANTUM KİMYASIYLA ARAŞTIRILMASI E. Gökhan GECE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Birgül YAZICI Yılı: 2003, Sayfa: 39 Jüri: Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Bu çalışmada, yapay deniz suyunda demirin korozyonuna etki eden OH“, Cl”, NH3, S“2 ve HS”gibi yapıların etkileri kuantum kimyasıyla araştırılmıştır. Bu yapılara ait toplam enerjiler, bağlanma enerjileri ve dipol momentler PM3 ve ZINDO/1 yan-ampirik moleküler orbital yöntemleri kullanılarak hesaplanmıştır. Hesaplamalarda elde edilen bulgular, deneysel bulgularla karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Deneysel verilerle olan uyum tatmin edici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS QUANTUM CHEMICAL STUDY OF THE EFFECTS OF SOME STRUCTURES ON CORROSION OF IRON E. Gökhan GECE DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Birgül YAZICI Year: 2003, Pages: 39 Jury: Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU In this study, the effects of OH“, CI”, NH3, S“2 and HS”on corrosion of iron in artificial seawater was studied with quantum chemistry. Corresponding total energies, binding energies and dipole moments were calculated using PM3 and ZINDO/1 semiempirical molecular orbital methods. The obtained calculation results were compared with the experimental results and discussed. The agreement with experimental data was found to be satisfactory.