Hekimhan Deveci demir madeninin istatistiksel analizi
Statistical analysis of Hekimhan-Deveci iron mine
- Tez No: 135537
- Danışmanlar: DR. ÜMİT ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Rezerv, Jeoistatistik, Kriging, Deveci, Siderit, Reserve, Geostatistics, Kriging, Deveci, Siderit
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HEKIMHAN-DEVECI DEMİR MADENİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ Mustafa EROL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Yıl : 2003, Sayfa : 78 Jüri : Prof.Dr. Mesut ANIL : Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ : Yrd.Doç.Dr. Suphi URAL : Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKYILDIZ : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Önemli miktarda düşük tenörlü demir cevheri potansiyeline ve yüksek mangan içeriğine sahip olmasından dolayı Hekimhan-Deveci Siderit yatağı, ülke ekonomisi ve Demir Çelik sektörü için oldukça önemlidir. Bu öneminden dolayı Deveci Siderit yatağının kalitesinin tespit edilmesi ve rezervinin hesaplanması düşünülmüştür. Bu amaçla önce yatağın kalitesini tesbit etmek amacı ile temel istatistiki bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda ortalama damar kalınlığı 76.05 m, ortalama örtü kalınlığı 95.94 m, ortalama mangan tenörü % 3.82 olarak bulunmuştur. Daha sonra Jeoistatistiksel yöntemler yardımı ile rezerv hesabı yapılmıştır. Rezerv hesabında kullanılan damar kalınlığı, % Fe Tenörü ve % Mn oranın yatakta ki dağılımım gözlemleyebilmek için 15x10, 20x10, 30x20 ve 50x30 m blok boyutlarına Geo-Eas paket programı aracılığıyla blok kriging uygulanmıştır. Kriging sonucuna bağlı olarak bu blok boyutları için rezerv hesaplanmıştır. Farklı blok boyutları için yapılan rezerv hesaplarında ortalama 17 milyon ton muhtemel, 70 milyon ton da görünür olmak üzere toplam 87 milyon ton rezerv olduğu tahmin edilmiştir. Ayrıca Mangan tenorunun yatağın kuzey batısından doğusuna gidildikçe düşüş gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS STATISTICAL ANALYSIS OF HEKIMHAN-DEVECI IRON MINE Mustafa EROL DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Year: 2003, Pages: 91 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL : Yrd.Doc.Dr. Mustafa AKYILDIZ : Yrd.Doc.Dr. Ahmet DA? : Yrd.Doç.Dr. Suphi URAL : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Hekimhan-Deveci Siderite ore deposit, with low tenor of Fe and high Mn including, is great important for economy and the steal industry ofTurkey. Due to this importance ofDeveci Siderite ore deposit, quality determination and reserve calculation of the deposit have been considered. For this aim, at first, statistical analysis was done for estim-ting of quality of deposit. In the end of this statistical analysis, average thickness is 76.05 rn, average over burden is 95.94 rn and average tenor of Mn is 3.82 %, were found out. Then, reserve estimation was done by using geostatistical estimations methods. Thickness, tenor of Fe and Mn contents of deposit were calculated with done block kriging and using Geo-Eas software by using 15x10, 20x10, 30x20 and 50x30 meter blocks. After calculating of reserve for different block dimensions, 17 million tons possible, 70 million tons prove and 87 million tons total reserve were estimated. Also, observed that the tenor ofMn was decreasing from North-West toward the East.