Harbiye (Antakya) civarının jeolojik incelemesi
Geological investigation of Harbiye (Antakya) and its near surroundings
- Tez No: 135538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harbiye-Antakya, Tektono-stratigrafi, Üçlü birleşme bölgesi, Kızıldağ ofiyoliti, Depremler, Harbiye-Antakya, Tectono-stratigraphy, Triple Junction, Kızıldağ ophiolites, Earthquakes. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HARBİYE (ANTAKYA) CİVARININ JEOLOJİK İNCELEMESİ Niyazi TEMİZKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yıl: 2003, Sayfa: 63 Jüri Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Erol ÖZER Jeolojik ve tektonostratigrafik amaçlı olarak incelenen çalışma bölgesi, Hatay ilinin güneyinde, Harbiye ile Şenköy arasında kalan yaklaşık 180 km2'lik bir alam kapsamaktadır. İnceleme alanında temelde, bölgeye Üst Kretase'de tektonik olarak yerleşen allokton konumlu Kızıldağ ofiyoliti bulunmaktadır. Bunun üzerine uyumsuz olarak Üst Kretase yaşlı otokton konumlu ve başlıca kireçtaşı, killi kireçtaşı, marnlardan oluşan Kaleboğazı formasyonu gelmektedir. Bu birimi, Alt-Orta Eosen yaşlı kireçtaşı, kumlu kireçtaşı, çörtlü kireçtaşlarmdan oluşan Okçular formasyonu uyumsuz oiaıak üzerlemektedir. Kireçtaşı, killi kireçtaşı, marn, çörtlü kireçtaşı ile temsil edilen Üst Eosen yaşlı Kışlak formasyonu ise Okçular formasyonunu uyumlu olarak üzerlemektedir. Orta Miyosen yaşlı resifal kireçtaşlan ile temsil edilen Sofular formasyonu daha yaşlı birimler üzerine uyumsuz olarak bulunmaktadır. Sorular formasyonunun üzerine ise Orta Miyosen yaşlı olan ve kumtaşı, killi kireçtaşı, kiltaşı ve marnlarla temsil edilen Tepehan formasyonu uyumlu ve geçişli olarak gelmektedir. Üst Miyosen yaşlı Nurzeytin formasyonu başlıca kumtaşı, killi kireçtaşı, marn ve kiltaşlanndan oluşmakta olup, Tepehan formasyonunu uyumlu ve geçişli olarak üzerlemektedir. Bütün bu birimler, Pliyosen yaşlı kumtaşı, killi kireçtaşı, kiltaşlanndan oluşan Samandağ formasyonu tarafından açısal uyumsuzlukla üzerlenmektedir. Kuvaterner yaşlı alüvyonlar ise bütün yaşlı birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla yer almaktadır. Değerlendirilen kınk-çatlak analizleri, bölgenin genel olarak KB-GD yönünde gelişen bir sıkışma tektoniğini işaret etmektedir. 36.25-36.10 koordinatları arasında sık olarak meydana gelen sismik aktivitenin süreklilik arz etmesi bölgedeki Afro-Arap ve Türkiye levhaları arasında üçlü birleşim Kenet Kuşağının varlığım desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GEOLOGICAL INVESTIGATION OF HARBİYE (ANTAKYA) AND ITS NEAR SURROUNDINGS Niyazi TEMÎZKAN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Year: 2003, Pages: 63 Jury Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Assoc. Prof. Dr. Erol ÖZER The investigated area, which was aimed to study geologically and tectono-stratigraphically, is located between Harbiye and Şenköy villages and covers an area of approximately 180 km square to the south of Hatay. Allocthonous Kızıldağ Ophiolites, which was tectonically emplaced to the region during Upper Cretaceous, form the basement. This unit is disconformably overlain by autochthonous Upper Cretaceous age Kaleboğazı formation that mainly comprises limestone, clayey limestone and marls. Lower-Middle Eocene age Okçular formation is mainly made up of limestone, sandy limestone and cherty limestone, overlies the Kaleboğazı formation with angular unconformity. Upper Eocene age Kışlak formation consists of limestone clayey limestone, marl and cherty limestone conformably overlies the Okçular formation. Sofular formation is of Middle Miocene in age mainly represented by reef limestone covers the older units with angular unconformity. This unit is transitionally and conformably overlain by Middle Miocene Tepehan formation that is mainly represented by sandstone, clayey limestone, claystone and marls. Upper Miocene age Nurzeytin formation is mainly compose of sandstone, clayey limestone, marls and claystone conformably and transitionally rests on the Tepehan formation. Pliocene age Samandağ formation that made up of sandstone, clayey limestone and claystone covers the older units with angular unconformity. Quaternary alluviums rest on the all mentioned older units with angular unconformity. Evaluated fracture and fissure analyses demonstrate mainly NW-SE trending compressional tectonic regime significance within the study area. Presence of regularly seismic activity occurring mainly between the coordinates of 36°.25'- 3 6°. 10' strongly support an area of a triple junction among Afro-Arabian and Turkish plates within the investigated area.