SEKA (Taşucu-Silifke) kraft layner kağıt üretimi atık sularından termik santral uçucu küllerini kullanarak renk parametresinin giderilmesi
Using the fly ash thermal power plant waste water removal colour parameter from SEKA (Taşucu-Silifke) kraft layner paper produce
  1. Tez No: 135540
  2. Yazar: MAKBULE AYTUĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Renk giderimi, kağıt endüstrisi, uçucu küller (Afşin-Elbistan, Soma, Yeniköy, Seyitömer), adsorpsiyon, aktif karbon, colour removal, paper industry, fly ashes (Afşin-Elbistan, Yeniköy, Soma, Seyitömer), adsorption, activated carbon II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZÎ SEKA (TAŞUCU-SILIFKE) KRAFT LAYNER KAĞIT URETEvfl ATQCSULARD AN TERMİK SANTRAL UÇUCU KÜLLERİNİ KULLANARAK RENK PARAMETRESİNİN GİDERİLMESİ Makbule AYTUG ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT Yıl: 2003 Sayfa: 77 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Prof. Dr. Birgül YAZICI Kraft Layner kağıt endüstrisi atıksulanndan başta renk parametresi olmak üzere diğer kirletici parametrelerin uzaklaştırılması (KOLBOI) uçucu küllerinin (Afşin, -Elbistan, Seyitömer, Soma ve Yeniköy) adsorban olarak etkinlikleri temas süresi, pH ve adsorban dozu gözönüne alınarak ticari kullanımı yaygın olan aktif karbon gibi adsorbanlarla karşılaştırılarak incelenmiştir.İncelemenin sonunda özellikle kalsiyum içeriği fazla olan uçucu küllerin adsrban olarak aktif karbon kadar etkili olduğu bulunmuştur. Renk ve diğer kirletici parametrelerin optimum adsorpsiyonu için gerekli temas süresi Afşin-Elbistan için 30dk.,Yeniköy ve Soma için 1 5 dk., Seyitömer için 60dk. Olarak bulunmuştur.Maksimum adsorpsiyona karşılık gelen optimum pH'lar Afşin- Elbistan, Yeniköy ve Soma için 7,Seyitömer için 4 olarak tesbit edilmiştir. Uçucu kül artıkça (2g/500ml-2g/500ml) adsorplanan bütün maddelerin miktarında artma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS USING THE FLY ASH THERMAL POWER PLANT WASTEWATER REMOVAL COLOUR PARAMETER FROM SEKA (TAŞUCU-SİLİFKE) KRAFT L AYNER PAPER PRODUCE Makbule AYTUG DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITURE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Asisst. Yard. Doç. Dr. Belgin BAYAT Year: 2003 Pages: 77 Jury: Asisst Yard. Doç. Dr. Belgin BAYAT Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Prof. Dr. Birgül YAZICI The removal of color and other pollutant parameters (COD and BOD) from Kraft Liner pulp mill wastewaters by adsorption on flyashes (Afşin-Elbistan, Seyitömer, Soma and Yeniköy) was investigated to determine the effects of contact time, pH and flyash dosages and compared with conventional adsorbant activated carbon.Flyash with high Ca2 content was found to be as effective as conventional adsorbent activated carbon. Removals of all the parameters attained an equilibrium in 30min. for Afşin- Elbistan, in 15min. for Yeniköy and Soma and in 60min. for Seyitömer fiyashes-Maximum adsorption occurred at pH:7 for Afşin-Elbistan, Yeniköy and Soma and pH:4 for Seyitomer.lt was noticed that the amounts of all the elements adsorbed were increased by increasin the dosages of flyashes from 2g/500ml to 10g/500ml.