Basidiomycetes sınıfı mantarlarda dedikaryotizasyon tekniğinin güncelleştirilmesi ve fungal protoplast üretimi
Becoming current technic of dedikaryotization and producing fungal protoplast in Basidiomycetes fungi
- Tez No: 135541
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Basidiomycetes, Dedikaryotizasyon, Protoplast, Monokaryon, Dikaryon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BASİDİOMYCETES SINIFI MANTARLARDA DEDİKARYOTİZASYON TEKNİĞİNİN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ VE FUNGAL PROTOPLAST ÜRETİMİ BUKET OZEREN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman Jüri : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Yd: 2003, Sayfa: 65 Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Prof. Dr. Nedim UYGUN Doç. Dr. Sadık DİNÇER Basidiomycetes mantarlarla yapılan bu çalışmada, dikaryon yapıdan dedikaryotizasyon ve protoplast izolasyonu işlemleri kullanılarak monokaryon yapılar elde etme başarısı araştırılmıştır. Coprinus cinereus, Trametes versicolor ve Pleurotus ostreatus mantarları ile yapılan dedikaryotizasyon uygulamalarında, C. cinereus 'dan 2 monokaryon ve çok sayıda mutant, T. versicolor' dan 8 monokaryon ve P. ostreatus' dan 1 monokaryon elde edilmiştir. C. cinereus 'dan elde edilen monokaryonlarda misel gelişmesinin çok yavaş ve seyrek olduğu görülmüş, hava miselleri de görülmemiştir. P. ostreatus' 'dan elde edilen monokaryonda çok yavaş bir gelişme ve bol hava miseli görülmüştür. T. versicolor* dan elde edilen monokaryonlarda, dikaryon ebeveynlerine benzer şekilde, hızlı gelişme, bol hava miseli görülmüştür. P. ostreotus'mx dikaryon bir susu ile yapılan protoplast çalışmasında yaşlan farklı 3 misel (3 günlük, 5 günlük, 7 günlük) kullanılmıştır. En iyi protoplast verimine 3 gün geliştirilmiş miselle ulaşılmıştır. Protoplastlann rejenerasyonu sonucunda oluşan kolonilerden 3 tanesinin monokaryon olduğu tespit edilmiş. Bunlar dikaryonlara benzer hızlı gelişme ve bol hava miseline sahiptir. Dikaryon suşlarla yapılan dedikaryotizasyon ve protoplast izolasyonu çalışmalarında monokaryonlar elde edilebilmiş, ama bu monokaryonlann gelişme hızlarının ya dikaryonlarla aynı yada daha az olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS BECOMING CURRENT TECHNIC OF DEDTKARYOTTZATION AND PRODUCING FUNGAL PROTOPLAST IN BASIDIOMYCETES FUNGI BUKET OZEREN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Year: 2003, Pages: 65 Jury : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Assoc. Prof. Dr. Sadık DINGER In this study, in the Basidiomycetes fungi, efficiency of obtaining monokaryon was research when using processes of dedikaryotization and protoplast isolation. 2 monokaryons and many mutants from C. cinereus, 8 monokaryons from T. versicolor and 1 monokaryon from P. ostreatus with appling of dedikaryotization process were obtained. Monokaryons from C. cinereus have poor, rare growth and lack aerial mycelium. Monokaryon from P. ostreatus has poor growth and abundant aerial mycelium. Monokaryons from T. versicolor have vigorous growth and abundant aerial mycelium similar dikaryon parents. When appling process of protoplast isolation from dikaryon strain of P. ostreatus, 3 myceliums that have different ages (3 aged, 5 aged and 7 aged) were used. The best protoplast efficiency result reached from 3 aged mycelium. Result of protoplast regeneration researched under the microscope and 3 monokaryons strain were obtained. These have fast growth and abundant aerial mycelium similar dikaryon. When using processes of dedikaryotization and protoplast isolation, monokaryons from dikaryons were obtained. KeyWords: Basidiomycetes, Dedikaryotization, Protoplast, Monokaryon,Dikaryon II