Sonlu yarı gruplarda rank özellikleri
Rank properties in finite semigroups
- Tez No: 135544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET KUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sonlu yarıgruplar, Doğuray, Rank, Finite semigroups, generator, rank. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SONLU YARIGRUPLARDA RANK ÖZELLİKLERİ ERTUGRUL UYGUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr.Fikret KUYUCU Yıl : 2003, Sayfa 56 Jüri : Yrd.Doç.Dr.Fikret KUYUCU Doç.Dr.Bilal VATANSEVER Yrd.Doç.Dr. Perihan DİNÇ ARTUT Rank veya boyut öncelikle lineer cebire ait kavramlardır. Sonlu boyutlu bir V vektör uzayının rankı ya V nin lineer bağmısız maksimal bir alt İrilmesinin, kardinalitesi ya da V yi geren minimal kümenin kardinalitesi olarak tanımlanabilir. Bu iki kardinalitenin eşit olduğu lineer cebirin basit bir sonucudur. J. M. Howie ve M. I. M. Ribeiro [7,8] bu rank fikrini daha genel cebirsel sistem olan yangruplara genişletmeye çalışmışlardır. Bunun için önce bir yarıgrubun bir alt kümesinin bağımsız olması tanımlanmış ve buna bağlı olarak bir yarıgrubun küçük, orta, üst ve geniş rank tanımları yapılmıştır. Bu çalışmada bir sonlu yarıgrubun bilinen rankı ile birlikte beş rankın özellikleri incelenmiş ve bazı yarıgruplarm rankları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RANK PROPERTIES IN FINITE SEMIGROUPS ERTUGRUL UYGUN DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Fikret KUYUCU Year : 2003, Pages 56 Jury : Assist. Prof. Dr. Fikret KUYUCU Assoc. Prof. Dr. Bilal VATANSEVER Assist. Prof. Dr. Perihan DİNÇ ARTUT The notion of rank or dimension, belongs primarily to linear algebra. One can define the rank of o finite dimensional vector space V either as the cardinality of a maximal linearly independent subset of V, or as the cardinality of a minimal generating set of V, and it is an elementary result in linear algebra that these two cardinalities are equal. J. M. Howie and M. I. M. Ribeiro [7,8] try to extend the concept of rank to a more general algebraic system such as a semigroup. For this just they are defining a subset A of S to be independent and than they are defining small rank, intermediate rank, upper rank and large rank of a semigroup S. In this work is concerned with the application of five possible definition of rank (with normally rank of a semigroup) to certain well-known semigroups.