Cyclic pressure and combustion variations in spark ignition engines
Buji ateşlemeli motorlarda çevrimsel basınç ve yanma değişimleri
  1. Tez No: 135552
  2. Yazar: ASLI ABDULVAHİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimsel, Yanma, Değişim, Çevrimden Çevrime, Çalışma Parametreleri
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BUJİ ATEŞLEMELİ MOTORLARDA ÇEVRIMSEL BASINÇ VE YANMA DEĞİŞİMLERİ ASLI ABDULVAHİTOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Kadir AYDIN Yıl:2003,Sayfa:311 Jüri : Doç.Dr.Orhan BÜYÜKALACA :Doç.Dr.Recep YURTAL Yanmadaki çevrimsel devirli varyasyonları azaltılması veya ortadan kaldırılması, ve silindir içindeki sonraki basınç gelişimi, ihtiyaç duyulan yakıt ekonomisi ve emisyon seviyesine doğru bir hayli ilerlemeye yardım edebilir. Eğer çevrimsel devirli varyasyonlar kontrol edilebilirse, öyle ki tüm çevrimler en iyi çevrim gibi yanmalı, yakıt ekonomisinde bazı ilerlemeler kavranmalı. Yanmadaki çevrimsel varyasyonlar ve basınç gelişiminin motor emisyonları üzerindeki etkileri yeterince açık değil çünkü bu alanda çok az çalışma yapıldı. Yapılmış olan çalışmadan meydana çıkmıştır ki, yüksek motor emisyonları yanmadaki varyasyonlardan kaynaklanır.Çevrimsel varyasyon kontrolü ile gelen bir başka çok önemli bir yarar da motordaki dalgalanmanın azaltılması ve sabit vaziyet araç sürüş kabiliyetinin düzeltilmesi, bilhassa moment çevirici ve manüel transmisyonların kilitlenmesi, motor moment varyasyonları üzerinde küçük yavaşlatmalar yapar. Motor pürüzlülüğünden kaynaklan ses, çevrimsel basınç varyasyonları kontrol edilerek azaltılabilir. Bu çalışmada amaç bir motorda çevrimden çevrime varyasyonların nedenlerini anlamak ve motor parçalarının ve motor çalışma parametrelerinin çevrimden çevrime yanma varyasyonları üzerindeki etkilerini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc CYCLIC PRESSURE AND COMBUSTION VARIATIONS IN SPARK IGNITION ENGINES ASLI ABDUL VAHİTO?LU DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Kadir AYDIN Year: 2003, Pages: 3 11 Jury :Assoc.Prof.Dr. Orhan BÜYÜKALACA :Assoc.Prof.Dr.Recep YURTAL Elimination or reduction of cyclic variations in combustion and in the subsequent pressure development in the cylinder can help, to some extent, move toward the required fuel economy and emissions level. If cyclic combustion variations could be controlled so that all cycles were made to burn as well as the best cycle, some fuel economy improvements might be realized. The effect of cyclic variation in combustion and pressure development on engine emissions is not quite as clear because little work has been done in this area. From the work that has been done it appears that higher engine emissions would result from cyclic variations in combustion. Another very important benefit stemming from control of cyclic variation is the reduction in engine surge and improved steady state vehicle driveability, particularly with lock up torque converters and manual transmissions, which do little to damp out engine torque variations. Noise due to engine roughness might be reduced by controlling cyclic pressure variations. In this study, the aim is to understand the cause of cycle-to-cycle variations in an engine, and the effects of engine equipment and engine operating parameters on cycle-to-cycle combustion variations. KeyWords: Cylic,Combustion,Variation,Cycle-to-cycle, Operating Parameters