Pamuk çiğidi örneklerinde organik fosforlu pestisit kalıntı düzeylerinin araştırılması
The Research on organic phosphorus pesticide residue levels in the samples of cottonseed
- Tez No: 135553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çiğit, Pestisit Kalıntısı, Organik fosforlu pestisitler, Cottonseed, Pesticide residue, Organic phosphorus pesticides II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ PAMUK ÇIGIDI ÖRNEKLERİNDE ORGANİK FOSFORLU PESTİSİT KALINTI DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZLEM ZOHRA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fuat BUDAK Yıl: 2003, Sayfa: 48 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Fuat BUDAK Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Doç. Dr. Turgut CABAROĞLU Bu çalışmada, Çukurova Bölgesi' nde yetiştirilen pamuk çiğidinde ve pamuk yağı proses girişi çiğit örneklerindeki bazı organik fosforlu bileşiklerin kalıntı miktarları incelenmiştir. Ceyhan, Yüreğir, Karataş ve Hatay bölgelerinden alınan pamuk örneklerinin çiğit (tohum) kısımlar^ ayrılmıştır. Ayrılan pamuk tohumlarında ve pamuk yağı proses girişindeki çiğit örneklerinde, pamuk bitkisinin yetiştirilmesi aşamasında kullanılmış olan monocrotophos ve dimethoate etkili maddelerinin kalıntı miktarları araştırılmıştır. Bu örneklerde organik fosforlu pestisit kalıntılarının tespiti, SPE (katı-sıvı ekstraksiyon) ve temizleme (clean-up) aşamalarından oluşan kalıntı metodu ile gerçekleştirilmiştir. Gaz kromatografısi - NPD kullanılarak kantitatif olarak bulunan kalıntı değerleri, kabul edilebilir kalıntı limitleri ile karşılaştırılmıştır. Değerlendirilmeler sonucunda monocrotophos ve dimethoate etkili maddelerinin kalıntı miktarları < 0, 05 ppm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE RESEARCH ON ORGANIC PHOSPHORUS PESTICIDE RESIDUE LEVELS IN THE SAMPLES OF COTTONSEED ÖZLEM ZOHRA DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNTVERSTY Supervisor: Asst. Prof. Dr. Fuat BUDAK Year: 2003, Pages: 48 Jury : Asst. Prof. Dr. Fuat BUDAK Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Assoc. Prof. Dr. Turgut CABAROGLU In this study, the residue of some organic phosphorus compounds in the samples of cottonseed which is grown in Çukurova region and the beginning of the process of gaining oil from cottonseed has been analyzed. Cotton which was obtained from Ceyhan, Yüreğir, Karataş, Hatay regions and an oil factory were separated from cottonseeds. These cottonseeds were analyzed for monocrotophos and dimethoate's residue amounts. These samples were analyzed for organic phosphorous residue by extraction and clean-up procedure. The quantity of residues, determined by using gas chromatography-NPD, was compared with the acceptable residue limits. Both of monocrotophos and dimethoate residues were found as < 0.05 ppm.