Isparta gülü (Rosa damascena)'nün mikroçoğaltılması üzerinde üzerinde araştırmalar
Studies on micropropagation of (Rosa damascena)
- Tez No: 135551
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM YALÇIN MENDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rosa damascena, mikroçoğaltma, in vitro, Rosa damascena, micropropagation, in vitro n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İSPARTA G\JUJ(Rosa damascenaY^US MDCROÇOGALTILMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR MELTEM MAZMANOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman Yd Jüri Yrd. Doç. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ 2003, Pages: 75 Yrd. Doç. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ Prof. Dr. Mehmet Selim ÇETÎRNER Yrd. Doç. Dr. Yüdız AKA-KAÇAR Bu çalışmada, İsparta Gülü (Rosa damascenaynün sürgün ucu yöntemiyle mikroçoğaltılması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında farklı dönemlerde (ilkbahar ve sonbahar) alınan yan tomurcukların BA (0, 1, 2, 4, 8 mg/1), IAA (0, 0.3 mg/1), GA3 (0, 0.3 mg/1) ve AgN03 (0.3 mg/1) içeren MS ortamlarında enfeksiyon, yaşama, gelişme ve birinci altkültürdeki gelişme oranlan incelenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise yan tomurcuklar, farklı dozlarda NAA (0, 0.1 mg/1), GA3 (0, 0.1 mg/1), BA (0, 1, 2 mg/1) veya TDZ (0, 0.2, 0.5 mg/1) bulunan katı ve sıvı fazlı lA MS ve MS besi ortamlarında kültüre alınarak, eksplantlann enfeksiyon, yaşama ve gelişme oranlan belirlenmiştir. Çoğaltma aşamasında ise i4 MS sıvı, MS sıvı ve MS katı ortamlarında gelişen sürgünler, kimyasal bileşimleri aynı olan MS sıvı ve MS katı ortamlarında kültüre alınarak gelişme ve kardeşlenme oranlan incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda; lA MS sıvı + 1 mg/1 BA + 7.5 g/l agar içerisinde geliştirilen sürgünler, çoğaltma aşamasında; MS + 1 mg/1 BA + 7.5 g/l agar (% 20) ortamında kardeşlenmiştir. Sürgün geliştirme ve çoğaltmada: MS + 1 mg/1 BA + 7.5 mg/1 agar (% 32), MS + 1 mg/1 BA + 0.1 mg/1 GA3 + 7.5 g/l agar ( % 46), MS + 2 mg/1 BA + 0.1 mg/1 GA3 + 7.5 g/l agar ( % 46), MS + 1 mg/1 BA + 1 mg/1 NAA +0.1 mg/1 GA3 + 7.5 g/l agar (%16) içeren ortamlarda kardeşlenme başanyla sağlanmış.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. THESIS STUDIES ON MICROPROPAGATION OF Rosa damascena MELTEM MAZMANO?LU DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Yrd. Doç. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ 2003, Pages: 75 Yrd. Doç. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ Prof. Dr. Mehmet Selim ÇETÎRNER Yrd. Doç. Dr. Yıldız AKA-KAÇAR In this study, micropropagation of Rosa damascena by shoot tip culture was aimed. In the first step of the study, infection, growth, development and growth ratios in the first culture of adventive buds taken from different seasons (Spring and Automn) and located on the media containing BA (0, 1, 2, 4, 8 mg/1), IAA (0, 0.3 mg/1), GA3 (0, 0.3 mg/1) and AgN03 (0.3 mg/1) were investigated. In the second step of the study, infection, growth and development ratios of adventive shoots located on the solid and liquid V2 MS and MS media containing different concentrations of NAA (0, 0.1 mg/1), GA3 (0, 0.1 mg/1), BA (0, 1, 2 mg/1) or TDZ (0, 0.2, 0.5 mg/1) were determined. In the multiplication step, the shoots grown in V2 MS liquid, MS liquid and MS solid were transferred to the MS liquid and MS solid media containg same chemical components and growth and proliferation were investigated. In this result, shoots grown in 14 MS liquid + 1 mg/1 BA + 7.5 g/1 agar were proliferated on MS + 1 mg/1 BA + 7.5 g/1 agar (% 20). Proliferation was also obtained from the media containing MS + 1 mg/1 BA + 7.5 mg/1 agar (% 32), MS + 1 mg/1 BA + 0.1 mg/1 GA3 + 7.5 g/1 agar ( % 46), MS + 2 mg/1 BA + 0.1 mg/1 GA3 + 7.5 g/1 agar ( % 46), MS + 1 mg/1 BA + 1 mg/1 NAA +0.1 mg/1 GA3 + 7.5 g/1 agar (%16). :