Lipoksijenazın soya fasulyesinden saflaştırılması
Purification of soybean lipoxygenase
- Tez No: 135566
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TÜKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lipoksijenaz, Soya fasulyesi, Hidrofobik etkileşim kromatografısi, Lipoxygenase, Soybean, Hydrophobic interaction chromatography II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ LIPOKSIJENAZIN SOYA FASULYESİNDEN SAFLAŞTIRILMASI Deniz YDLDIRIM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. S. Seyhan TÜKEL Yılı: 2003, Sayfa: 63 Jüri: Prof.Dr. S. Seyhan TÜKEL Doç. Dr. Lülüfer TAMER Yrd.Doç. Dr. Ramazan BİLGİN Lipoksijenaz ( EC 1.13. 11. 12) l,5-Z,Z-pentadien grubu içeren doymamış yağ asitlerine moleküler oksijeni spesifik olarak bağlayıp cis,trans-konjuge dien hidroperoksitlerinin oluşumunu katalizleyen, pek çok endüstriyel alanda uygulaması olan bir enzimdir. Lipoksijenaz enzimi hemen hemen tüm bitki türlerinde bulunmakta beraber özellikle soya fasulyesinde diğer türlere oranla çok daha fazla bulunmaktadır. Günümüzde bu enzimi ticari olarak kullanılabilecek düzeyde üreten hiçbir mikroorganizma bildirilmemiştir. Çalışmada Ç.Ü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden sağlanan A3 93 5 ve Sa 88 kodlu soya fasulyesi örneklerinde lipoksijenaz enzimi saflaştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla homojenizasyon, ultrasantriföjJeme, % amonyum sülfat çöktürmesi, hidrofobik etkileşim kromatografısi sırasıyla uygulanmış. Bu işlemler sonucunda A 3935 türü soya fasulyesi lipoksijenazı kaba homojenata gore 16.5 kez safiaştırılmış ve enzimin spesifik aktivitesi 53,83 U/mg protein olarak bulunmuştur. Sa 88 türü soya fasulyesi için ise lipoksijenaz kaba homojenata gore 100,5 kez safiaştırılmış ve enzimin spesifik aktivitesi 516,36 U/mg protein olarak bulunmuştur
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PURIFICATION OF SOYBEAN LIPOXYGENASE Deniz YILDIRIM DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Seyhan TÜKEL Year: 2003, Pages: 63 Jury : Prof.Dr. Seyhan TÜKEL Assoc. Prof. Dr. Lülüfer TAMER Assist. Prof. Dr. Ramazan BİLGİN Lipoxygenases ( EC 1.13.11.12 ) catalyse the dioxygenation of fatty acids which contain one or more l(Z),5(Z)-pentadiene systems, yielding chiral (E,Z ) conjugated hydroperoxy fatty acids. Lipoxygenases cause the whitening of bread by oxidizing the carotenoids, increase the loaf volume and play a role in the formation of volatile flavour compounds.Risinoleic acid and derivatives which are formed by the action of lipoxygenases are used in soap, dye, varnish, resin and plastic products. In this study lipoxygenase has been purified from two types of soybean seeds encoded as A 3935 and Sa 88 by Field Crops Department of Ç.Ü Agricultural Faculty. For this purpose soybean seeds homogenized,ultracentrifuged,fractioned with ammonium sulphate precipitation and applied on hydrophobic interaction chromatographic columns. After hydrophobic interaction chromatographic separation lipoxygenase was purified 16.5 fold in A 3935 soybean samples and was purified 100,5 fold in Sa 88 soybean samples. Specific activity of enzyme in A 3935 and Sa 88 was found as 53,83 U/mg prot. and 516,36 U/mg prot, respectively.