Soya fasulyesi lipoksijenazının poliakrilamid jel üzerine immobilizasyonu
Immobilization of soybean lipoxygenase on polyacrylamide gel
  1. Tez No: 112458
  2. Yazar: HASAN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Soya Fasulyesi Lipoksijenazı Tip-1, Linoleik asit, Poliakrilamid jel, İmmobilizasyon, Soybean Lipoxygenase type-1, Linoleic acid, Polyacrylamide Gel, Immobilization
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ SOYA FASULYESİ LİPOKSİJENAZININ POLİAKRİLAMİD JEL ÜZERİNE İMMOBİLİZASYONU Hasan KARADAĞ Lipoksijenaz cis, cis-l,4-pentadien grubu içeren doymamış yağ asitlerine moleküler oksijeni spesifik olarak bağlayıp, cis,trans konjuge dien hidroperoksitlerin oluşumunu katalizler. Bu birincil ürünler endüstriyel önemi olan yağ asitlerine, hidroksi asitlere, dönüştürülebilir. Bu endüstriyel önemin yanısıra, lipoksijenazlar, lökotrien gibi spesifik doku hormonların üzerine fizyolojik etkiyede sahiptirler. Bu çalışmada, soya fasulyesi lipoksijenazı, glutaraldehid ile aktive edilmiş poliakrilamid jel üzerine immobilize edilmiştir. Optimum sıcaklık, optimum pH ve Vmax ve Km değerleri serbest ve immobilize enzim için belirlenmiştir. Bunların yanısıra immobilize enzim için tekrar kullanılabilirlik ve depolama kararlılığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lipoxygenase catalyzes the specific addition of molecular oxygene to polyunsaturated fatty acids (containing the cis, cis-l,4-pentadiene moiety) to formation cis,trans-conjugated diene hydroperoxides. This primary products can be converted to hydroxy acids which are industrially important fatty acids. In addition to industrial! importance, lipoxygenases have physiological effect on specific tissue hormones, such as leukotriens. In this study, soybean lipoxygenase was immobilized on polyacrylamide gel which activated with glutaraldehyde. Optimal temperature, optimal pH, Vmax and Km value were determined for free and immobilized enzyme. Besides these, reusability and storage stability of immobilized enzyme were investigated.