Endüstri yapılarının üretiminde kullanılan prefabrik betonarme iskelet sistemler ve 1998 Adana-Ceyhan depreminde bu sistemlerde ortaya çıkan sorunlar
Prefabricated reinforced structural frames used in the production of industrial buildings and the problems occured in these systems following the 1998 Adana-Ceyhan earthquake
  1. Tez No: 135584
  2. Yazar: SEMİHA AKÇAÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEREN GÜVEN AKAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrikasyon, prefabrik iskelet sistem, deprem dayanımı, prefabrik endüstri yapısı, kolon-kiriş birleşimi, Prefabrication, prefabricated structural systems, earthquake resistance, prefabricated industrial structure, beam-column connection n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİ YAPILARININ ÜRETİMİNDE KULLANILAN PREFABRİK BETONARME İSKELET SİSTEMLER VE 1998 ADANA-CEYHAN DEPREMİNDE BU SİSTEMLERDE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR SEMİHA AKÇ AÖZOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Yıl: 2003 Sayfa: 118 Jüri : Yrd. Doç. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Prof. Dr. Erkin ERTEN Yrd. Doç. Dr. H. Murat ARSLAN Bu çalışmada prefabrik betonarme iskelet sistemlerin depreme dayanıklılık açısından en zayıf bölgeleri olan birleşim noktaları incelenmiştir. Bu inceleme ışığı altında prefabrik iskelet sistemlerin tasarım ve uygulamasında genel olarak karşılaşılan problemler ele alınmış ve çeşitli çözüm önerileri getirilmiştir. Birleşim noktalarının düzenlenmesinde dikkat edilecek çeşitli unsurlara değinilmiştir. Prefabrik yapıların deprem esnasındaki davranışından yola çıkılarak 1998 Adana-Ceyhan Depreminde oluşan hasarlar incelenmiş ve depreme dayanıklı yapı tasarımının temel ilkeleri üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak, prefabrik yapıların Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik şartlarını yerine getirecek şekilde yapılmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PREFABRICATED REINFORCED STRUCTURAL FRAMES USED JN THE PRODUCTION OF INDUSTRIAL BUILDINGS AND THE PROBLEMS OCCURED IN THESE SYSTEMS FOLLOWING THE 1998 ADANA-CEYHAN EARTHQUAKE SEMİHA AKÇ AÖZO?LU DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Year: 2003 Pages: 118 Jury : Assist. Prof. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Prof. Dr. Erkin ERTEN Assist. Prof. Dr. H. Murat ARSLAN In this study, the connections which are the weakest zone of the prefabricated reinforced structural frames, were studied. General problems of the prefabricated structural frames in design and application were handled and some suggestions were given. Different components of the connection design were mentioned. From the consideration of the prefabricated structure behaviour during the earthquake, the damages occured on Adana-Ceyhan Earthquake in 1998 were investigated and the fundamental principles of designing the earthquake resistance prefabricated structures were dwelled upon. As a result, the necessity of the using“The Instruction About the Structures Which Are Built in Disaster Region”for designing the prefabricated structures stressed.